Wykonanie
Biszkopt :4
jajka1 szkl.
cukru1 szkl.
mąki pszennej1 łyżeczka esencji waniliowej lub
cukier waniliowyKrem:200 g
mascarpone3 łyżki kremu
krówkowego Bonne Maman lub masy krówkowej250 ml.
śmietany kremówki 30%2 łyżeczki
cukru pudru z
cukrem waniliowym1 ŚmietanfixMasa
jabłkowa:2 szkl.
musu jabłkowego1
galaretka cytrynowa na 1/2 l.
wody1 łyżka kandyzowanej
skórki pomarańczowejDo dekoracji:50 -100g
płatków migdałowychBiszkopt :
Białka ubić mikserem na sztywno. Dodać
cukier , esencję
waniliową lub
cukier waniliowy i dalej ubijać jak na
bezy. Dodać
zółtka, zmiksować , a następnie wsypać przesianą
mąkę i zmiksować.Tortownicę o śr. 25 cm. wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować
masłem i wysypać
bułką tartą , wlać ciasto . Piec 30 min. w temp. 170 st z termoobiegiem lub 180 st, bez termoobiegu. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Ciasto wyjąć z formy i wystudzić Masa
jabłkowa : Tortownicę szczelnie wyłożyć przezroczystą folią spożywczą.
Mus jabłkowy włożyć dogarnuszka, dodać
skórkę pomarańczową i zagotować . Wsypać
galaretkę ( nie dodawać
wody) i starannie wymieszać. Masę
jabłkową przełożyć do tortownicy i zostawić dostężenia. Krem :
Mascarpone utrzeć z masą
krówkową ( najlepiej mikserem ,w większym naczyniu ) .W drugim naczyniu ubić kremówkę z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym, dodającŚmietanfix. Do
mascarpone dodać ubitą
śmietanę i starannie wymieszać.
Płatki migdałowe lekko uprażyć suchej patelni.
Biszkopt przekroić na pół. Posmarować 1/3 kremu, położyć warstwę
galaretki, na nią 1/3kremu, drugi płat
biszkoptu i posmarować pozostałym kremem . Wierzch wyrównać i ciastowstawić do lodówki min. na godzinę.Przed podaniem posypać
płatkami migdałowymi.