Wykonanie
To kolejny pomysł na romantyczną kolację :) ostatnio raczyliśmy się w domu FONDUE
CZEKOLADOWYM... ,ponieważ ten temat gości na moim blogu po raz pierwszy tradycyjnie umieszczam parę słów o samym Fondue.Fondue (z
fran. fondre – roztapiać się) – to potrawa przygotowana z gorącego
sera i
białego wina. Fondue pochodzi z kuchni szwajcarskiej, ale jest też bardzo popularne we Francji i Włoszech.(źródło: Wikipedia).Dziś moje Fondue w wersji nietradycyjnej - czekoladowej.Oczywiście przygotowanie banalnie proste ale smak??? Zabójczy... zapach
czekolady w domu...Składniki:2 tabliczki
czekolady (wersje dowolne ja polecam jedną
mleczną a jedną gorzką )
śmietanka 30%ewentualnie:
sól,
chilli, kilka kropli
brandyowoce:
truskawki,
banany,
kiwi,
ananasCzekoladę rozpuszczamy w naczyniu i dodajemy odrobinę
śmietany, aż do uzyskania zamierzonej konsystencji. Podzieliłam swoją
czekoladę na dwie części. Proponuję by modyfikować nasze wersje
czekolady - można dodać np. odrobinę
soli lub
chilli. Ewentualnie kilka kropli np.
brandy.Oczywiście zasada jest prosta, na szpikulec nadziewamy wybrany
owoc, maczamy w
czekoladzie i się delektujemy :)