ßßß Cookit - przepis na FONDUE CZEKOLADOWE

FONDUE CZEKOLADOWE

nazwa

Wykonanie

To kolejny pomysł na romantyczną kolację :) ostatnio raczyliśmy się w domu FONDUE CZEKOLADOWYM... ,
ponieważ ten temat gości na moim blogu po raz pierwszy tradycyjnie umieszczam parę słów o samym Fondue.
Fondue (z fran. fondre – roztapiać się) – to potrawa przygotowana z gorącego sera i białego wina. Fondue pochodzi z kuchni szwajcarskiej, ale jest też bardzo popularne we Francji i Włoszech.
(źródło: Wikipedia).
Dziś moje Fondue w wersji nietradycyjnej - czekoladowej.
Oczywiście przygotowanie banalnie proste ale smak??? Zabójczy... zapach czekolady w domu...
Składniki:
2 tabliczki czekolady (wersje dowolne ja polecam jedną mleczną a jedną gorzką )
śmietanka 30%
ewentualnie: sól, chilli, kilka kropli brandy
owoce: truskawki, banany, kiwi, ananas
Czekoladę rozpuszczamy w naczyniu i dodajemy odrobinę śmietany, aż do uzyskania zamierzonej konsystencji. Podzieliłam swoją czekoladę na dwie części. Proponuję by modyfikować nasze wersje czekolady - można dodać np. odrobinę soli lub chilli. Ewentualnie kilka kropli np. brandy.
Oczywiście zasada jest prosta, na szpikulec nadziewamy wybrany owoc, maczamy w czekoladzie i się delektujemy :)
Źródło:http://mj-zesmakiem.blogspot.com/2014/06/fondue-czekoladowe.html