Wykonanie

SPODZIEWASZ SIĘ GOŚCI?UWIELBIAM ZAPACH CIASTA W DOMU,OD RAZU WPROWADZA MIŁĄ ATMOSFERĘ JUŻ OD PROGU DRZWI...A JEŚLI JEM JESZCZE CIEPŁE TO PRZYPOMINA MI SIĘ JAK W DZIECIŃSTWIE NIE
MOGŁAM SIĘ DOCZEKAĆ GDY OSTYGNĄ WYPIEKI MOJEJ BABCI I JAK TYLKO WYJMOWAŁA SWOJE SMAKOŁYKI Z PIEKARNIKA JA STAŁAM JUŻ TUŻ OBOK I CZEKAŁAM, AŻ
BĘDĘ MOGŁA SPRÓBOWAĆ :)Takie właśnie są te
ciastka. Nie można długo wytrzymać. Zawsze w lodówce mam
ciasto francuskie na tzw. różne sytuacje "awaryjne". Niespodziewana wizyta gości czy np. szybki pomysł na ulubiony obiad mojego
męża - czyli
tarta.
Daje bardzo dużo możliwości. Krótko mówiąc uwielbiam je!!!! Na słodko i na słono również.Dziś na słodko!Składniki:
ciasto francuskiebiały ser półtłustykilka łyżek gęstej
śmietanyrodzynkicukier waniliowyNie przepadam za zmielonym
serem do tego przepisu, ale jak ktoś woli taką konsystencję to może być i taki. Kostkę
białego sera rozgniatam widelcem i dodaję
śmietanę oraz
cukier waniliowy. Należy dokładnie wymieszać w jednolitą masę. Dodajemy
rodzynki (można wcześniej namoczyć je w
mleku).
Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy cienką warstwą
serem. Przy jednym brzegu (krótszym) pozostawiamy troszkę wolnej przestrzeni tak by po zrolowaniu i przyklejeniu dokładnie przylegał do pozostałego ciasta. Następnie tniemy na 2 cm kawałki. Delikatnie spłaszczamy, po czym układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużej odległości od siebie, gdyż
ciastka trochę urosną.Pieczemy (w zależności od tego jak bardzo lubimy przyrumienione ciasto) ok 15-20 min w temp.180C.