Wykonanie
Po pierwsze chciałabym zadedykować ciasto mojej cioci Kasi, która je sifnansowała(chyba w ramach inwestycji, najwyraźniej
wierzy w mój talent kulinarny ;) ).Po drugie deser miał powstać z okazji tłustego czwartku jako alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za pączkami, a którym równierz się coś od owego święta należy. Przepis powstał właśnie w tłusty czwartek, rano, kiedy jechałam do szkoły autobusem. Zamieszczam go jednak z pewnym opóźnieniem, ponieważ kiedy skończyłam go robić, w środku nocy, wywrócił się i wszystko wylądowało na blacie do góry nogami, i jakoś opadły mi
morale i chęć zamieszczenia posta na blogu.Chciałam podkreślić, że cały wysiłek mimo to nie poszedł na marne, wszystko załadowałam do pucharków i w ten oto sposób powstało nowe, PRZEPYSZNE ciasto-deser.Bez pieczenia!Składniki:200 g
herbatników200 g
białej czekolady100 g
masła + około 5 łyżek
masła2 łyżki
miodu2 budynie
śmietankowe z
cukrem2/3 l
mleka4 łyzki
cukru150 g
orzechów włoskich300 ml
śmietanki kremówki 30%3 łyzeczki
cukru migdałowegoew. 5 łyżek
cukru do karmelu jako ozdobypapier do pieczeniamała tortownicaPrzygotowanie1.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. (jeśli nie mamy specjalnego rondelka, po prostu rozpuszczamy ją w garnuszku zanużonym we wrzątku)
2.
Herbatniki wrzucamy do miksera aby zmielić je na proszek(aby się łatwiej zmieściły możemy je lekko pokruszyć w garsci)3. Dodajemy 100 g miękkiego
masła(wyjętego uprzednio z lodówki na jakiś czas)-miksujemy, masa powinna przypominać złoty piasek4. Dolewamy rozpuszczoną
czekoladę i
miód-mieszamy
5. Powstałą masę dizelimy na pół, jedną część uklepujemy na dnie okrągłej nasmarowanej
masłem tortownicy-drugą, tej samej wielkości(możemy odrysować tortownice, lub wyznaczyć krawędzie za pomocą jej oczepianego
boku) na papierze do pieczenia5.a) Jeśli będziemy deser podawać w pucharkach możemy umieścić masę w dowolnym naczyniu czy formie-i tak później zostanie pokruszona6. Wsadzamy
spody do lodówki7. Do rondla wsypujemy 100g
orzechów,
cukier, i pół łyżki
masła, czekamy aż się nam lekko zkarmelizują-mieszamy(uwaga-nie spalić! nawet po zdjęciu z ognia karmel wciąż będzie brązowiał)8. Wysypujemy na papier, po ostudzeniu kruszymy i układamy na spodzie
9. Przygotowujemy masę-robimy dwa budynie według instrukcja na opakowaniu, z tym wyjątkiem, że dodajemy 3/4 l
mleka, zamiast 1 l10. Kiedy
budyn ostygnie dodajemy 5 łyżek
masła-miksujemy/ubijamy aby powstała gładka masa11. Dodajemy pozostałe
orzechy i nakładamy na ciasto12. Przykrywamy drugim
spodem13. Na wierzch nakładamy
śmietanę ubitą z
cukrem migdałowym i ozdabiamy karmelem(były to moje pierwsze ekspeymenty z karmelem, ale obiecuje, że opanuje to niezwykle fascynujące tworzywo i podziele sie z
wami moimi odkryciami! jak tylko
będę mieć dużo czasu. i dużo
cukru)13. a) Jeżeli robimy w pucharkach, kładziemy wszystko warstwami-spód,
orzechy, krem, spód,
śmietana, spód,
orzechy, krem itd itd...Na koniec wszystko powinno wylądować na noc w lodówce.