Wykonanie
Jak zwykle wypadkowa tego co akurat było w domu. Nie byłam do końca przekonana, bałam się, że wyjdzie mdłe, ale wyszło naprawdę dobre! Nie wymierzyłam dokładnie proporcji, ale postaram się podać przybliżone ilości.Składniki:
ciasto francuskiesiatka
świeżego szpinakukawałek dyni melonowej(ciężko podać mi dokładną ilość, ale generalnie tak, żeby pokryła formę do pieczenia)opakowanie
serka bieluchdwie garści
suszonej żurawinypół opakowania
serka typu włoskiego capresi (nie wiem jak nazywa się ten typ
serka, generalnie było to coś takiego :40 g
masłaodrobina
oliwy3
jajka3 ząbki
czosnkusól,
pieprz,
cynamon,
pieprz cayennePrzygotowanie:1) Podpiekamy ciasto w 180*C2) Kroimy
dynię na małe płaskie kawałeczki i dusimy z
solą,
cayenne i
cynamonem na połowie rozpuszczonego
masła i odrobinie
oliwy3)
Szpinak wrzucamy na patelnię na resztę
masła z 2 ząbkami
czosnku, solimy,
pieprzymy i czekamy aż się usmaży (zmniejszy swoją objętość chyba z dziesięciokrotnie )
4) Na ciasto kładziemy
szpinak,
serek capresi,
żurawinę i
dynię, zalewamy
jajkami utrzepanymi z
solą ząbkiem
czosnku i bieluchem
wstawiamy z powrotem do pieca i czekamy aż
jajka nam się zetną