Dzisiaj mam dla Was babkę. Ja zrobiłam ją z lukrem, ale można też po prostu posypać cukrem pudrem jeśli ktoś woli. Idealnie pasuje na święta. I od razu chciałam Wam życzyć wesołych, spokojnych i radosnych świąt :)Składniki:Masa:1szkl mąki pszennej1szk mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 kostki masła2 jajka1szkl cukru pudru1/2szkl mleka2 łyżki kakaoLukier:Cukier puderMlekoAromat śmietankowyOliwa z oliwekSposób przygotowania:Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać. Utrzeć masło dodając stopniowo po 1 jaju i po 2 łyżkach cukru pudru. Nie przerywając ucierania dodawaj wymieszaną mąkę oraz mleko.Następnie odlej do drugiej miski 1/3 masy, dodaj do niej kakao i utrzyj. Wysmaruj formę masłem i najpierw nałóż jasną masę a potem ciemną masę tak aby nie połączyłam się z jasną. Piec w 170 stopniach przez 40 minut. Lekko przestudzoną babkę wyjmij z formy. Cukier puder wsyp do miski, dodaj kilka kropel aromatu i łyżeczkę oliwy z oliwek. Nalej mleka wedle uznania (zależy jaką chcesz uzyskać konsystencję). Wymieszaj wszystko starannie i nalej na babkę. Możesz też posypać babkę utartą skórką z pomarańczy i rodzynkami.