Wykonanie
O mojej miłości do
makaronu, bez którego jak każdy Włoch lub Włoszka nie wyobrażam sobie życia, o jego wyższości nad innymi produktami żywnościowymi mogłabym pisać bez końca. Jest on podstawą wielu pysznych, pożywnych i łatwych w przygotowaniu dań, dlatego własnie nadszedł czas na pierwsze z nich...Składniki:spaghetti,1 pęczek
natki pietruszki,
olej z pestek
winogron,200 g
śmietany,szklanka
wywaru warzywnego,3 łyżki
soku z cytryny,250 g
krewetek koktajlowych,1
szalotka,2 ząbki
czosnku,
sól,świeżo mielony
pieprz.

Wykonanie :Posiekaną
pietruszkę,
szalotkę i
czosnek smażymy na patelni wraz z
pieprzem. W garnku gotujemy
wodę wraz 0,5 łyżeczki
soli i kilkoma kroplami
oleju. Do wrzątku wkładamy spaghetti i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię wlewamy
wywar,
sok z cytryny i dodajemy
śmietanę. Podgrzewamy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, tak aby sos odparował. Następnie doprawiamy
solą i
pieprzem. Na koniec dodajemy ugotowane
krewetki. Spaghetti odcedzamy i mieszamy z sosem. Podajemy od razu na stół.przepis z książki "MY STORY
MAKARON"Smacznego!