Wykonanie
Niedawno dostałam do przetestowania
wodę mineralną- Muszyniankę. Po lekkim liftingu firma delikatnie zmodyfikowała kształt butelki, teraz jest ona bardziej smukła. Zmianie uległo również logo, nazwa
wody utrzymana jest w czerwono - srebrnej tonacji, zaś pod nią (w odróżnieniu od poprzedniej etykiety) umieszczono grafikę prezentującą pejzaż południowej Polski.
Muszynianka jest orzeźwiającą
wodą. Pijąc ją zdecydowanie wyczuwamy charakterystyczny smak spowodowany dużą zawartością ważnych składników mineralnych. Naturalny gaz sprawia, że po dodaniu plasterków
cytryny lub
limonki do szklanki z Muszynianką naszym oczom ukazuje się dość efektowny obraz- pęcherzyki gazu osadzają się na plasterkach niczym perełki. Przy pewnej wybujałości fantazji można sobie wyobrazić, że pijemy
szampana. Oczywiście na drugi dzień nie ma
mowy o "przykrym efekcie dnia wczorajszego" ;-)Muszynianka to naturalna
woda mineralna. Stanowi doskonałe źródło magnezu i wapnia, ale też innych, cennych dla zdrowia składników.Magnez jest nazywany pierwiastkiem życia. Jego wysoki poziom jest charakterystyczny dla Muszynianki . Pierwiastek ten ma ogromne znaczenie w prawidłowym rozwoju żywych organizmów, bierze udział w 300 procesach biochemicznych. Decyduje o prawidłowej czynności układu immunologicznego i nerwowo – mięśniowego.Wapń to główny budulec kości i zębów, reguluje równowagę w zakresie pobudliwości nerwowo-mięśniowej, utrzymuje prawidłową krzepliwość
krwi. Wpływa korzystnie na przemianę materii i jest niezbędny do utrzymywania prawidłowej pracy
serca i ułatwia leczenie niektórych procesów zapalnych. Zapobiega chorobom nowotworowym i osteoporozie.Wodorowęglany wpływają korzystnie na samopoczucie osób cierpiących na nadkwasotę oraz poprawiają stan chorych w początkowych stadiach cukrzycy, obniżają zawartość
cukru we
krwi i moczu. Obniżają wydzielanie acetonu i korzystnie wpływają na działanie insuliny oraz regulują Ph we
krwi.Prawidłowy poziom potasu jest bardzo istotny dla funkcji układu krążenia mózgowego oraz pracy
serca. Potas obniża ciśnienie
krwi, pomaga też w leczeniu alergii. Bierze udział w procesie skurczu
mięśni szkieletowych i
mięśnia sercowego, w przewodnictwie bodźców nerwowych, aktywności enzymów, a wraz z magnezem gwarantuje zachowanie homeostazy komórkowej.Żelazo jest składnikiem barwnika
krwi,
mięśni, enzymów. Uczestniczy w procesach oddychania tkankowego.LEMONIADA
CYTRYNOWO - POMARAŃCZOWA
Składniki (4 porcje):2
pomarańcze,2
cytryny,4 łyżki
cukru,6 nasion
kardamonu,gałązka
mięty,1 litr zimnej
wody, ja użyłam Muszynianki,kilka kostek
lodu.Przygotowanie:
Pomarańcze i
cytryny dokładnie myjemy. 1
pomarańczę i 1
cytrynę kroimy na półplasterki, wkładamy do dzbanka, zasypujemy
cukrem i mieszamy. Wstawiamy do lodówki.Nasiona
kardamonu delikatnie rozgniatamy i wyłuskujemy
owoce, wkładamy na rozgrzaną małą patelnię i podgrzewamy przez minutę aż uwolnią swój aromat. Dodajemy do dzbanka z
cytrusami, wkładamy gałązkę
mięty i mieszamy. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę (można dłużej), od czasu do czasu można mieszamy i ugniatamy końcem łyżki.Wlewamy zimną
wodę do dzbanka, dodajemy sok wyciśnięty z drugiej
pomarańczy i z
cytryny, dokładnie mieszamy. Podajemy z kostkami
lodu.
Zmodyfikowany przepis pochodzi z: kwestiasmaku.com, dodaję go do akcji: