ßßß
Składniki (na około 16 babeczek):200 g cukru,140 g mąki pszennej,45 g dobrego kakao,1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,1/2 łyżeczki soli,2 jajka,1/4 szklanki oleju,1/2 szklanki chudego mleka,1/2 szklanki dobrego espresso1 tabliczka białej czekolady.Wykonanie:Cukier mieszamy z mąką, kakao, solą, sodą i proszkiem.W drugim naczyniu krótko ubijamy jajka z olejem i mlekiem. Mieszamy suche składniki z mokrymi. Powoli dodajemy przestudzone espresso, cały czas mieszając. Ciastem napełniamy (do 2/3 wysokości) foremki na muffiny i pieczemy przez około 25 do 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy babeczki są upieczone. Jeśli tak, to patyczek wyjęty z muffin powinien być suchy. Gdy jest mokry, to pieczemy przez kolejne 10 minut.Babeczki wyjmujemy z foremek i studzimy.Robimy polewę- w kąpieli wodnej rozpuszczamy 1 tabliczkę dobrej, białej czekolady i pokrywamy nią muffiny.
Smacznego!made by Kejt & madzior