Wykonanie
Nie wiem jak wygląda Wasz weekend, ale mój bardzo pracowicie...Przez całą sobotę i niedzielę dokształcam się zawodowo, notabene jedną z najlepszych metod w fizjoterapii-Briana Mulligana (dla zainteresowanych aspektami medycznymi załączam coś więcej do poczytania http://www.mulliganconcept.pl/metoda-mulligana ), więc teraz specjalny przepis na "lepsze działanie komórek nerwowych" :)
Składniki (na około 16 babeczek):200 g
cukru,140 g
mąki pszennej,45 g dobrego
kakao,1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej,1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia,1/2 łyżeczki
soli,2
jajka,1/4 szklanki
oleju,1/2 szklanki chudego
mleka,1/2 szklanki dobrego
espresso1 tabliczka
białej czekolady.Wykonanie:
Cukier mieszamy z
mąką,
kakao,
solą,
sodą i proszkiem.W drugim naczyniu krótko ubijamy
jajka z
olejem i
mlekiem. Mieszamy suche składniki z mokrymi. Powoli dodajemy przestudzone
espresso, cały czas mieszając.
Ciastem napełniamy (do 2/3 wysokości) foremki na muffiny i pieczemy przez około 25 do 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy babeczki są upieczone. Jeśli tak, to patyczek wyjęty z muffin powinien być suchy. Gdy jest mokry, to pieczemy przez kolejne 10 minut.Babeczki wyjmujemy z foremek i studzimy.Robimy polewę- w kąpieli
wodnej rozpuszczamy 1 tabliczkę dobrej,
białej czekolady i pokrywamy nią muffiny.
Smacznego!made by Kejt & madzior