Wykonanie
Przepraszam za dłuższą przerwę w blogowaniu, ale ostatnio byłam i nadal jestem dość zajęta studiami (ostatni rok), więc mam trochę mniej wolnego czasu, jednak spróbuje nadrobić zaległości :)Dzisiejsze danie jest lekkie, świeże i wprowadza orzeźwiający powiew wiosny, tak jak ostatnie dni...


Składniki (dla 4 osób):4
udka z kurczaka lub 8 podudzimarynata:sok i skórka otarta z 1
pomarańczy,sok z 2
cytryn i skórka otarta z 1
cytryny,1 łyżka
cukru trzcinowego,4 ząbki
czosnku,1 łodyga
trawy cytrynowej,1 łyżeczka
ostrej papryki,2 łyżki
oleju z pestek
winogron,50 ml tequili,
sól,świeżo mielony
pieprz.Wykonanie:
Kurczaka myjemy, osuszamy. Nacieramy
solą.
Pomarańczę i
cytryny szorujemy, osuszamy, trzemy skórkę i następnie wyciskamy sok. Z wszystkich składników przyrządzamy marynatę, którą mieszamy tak długo aż
cukier się rozpuści.
Mięso marynujemy (najlepiej całą noc).

Piekarnik rozgrzewamy do ok. 170 stopni.
Kurczaka wyciągamy z marynaty i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy ok 40 minut, od czasu do czasu polewając marynatą.

Smacznego!Przepis z książki A. Maciąg "Smak życia"