ßßß

Składniki (dla 4 osób):4 udka z kurczaka lub 8 podudzimarynata:sok i skórka otarta z 1 pomarańczy,sok z 2 cytryn i skórka otarta z 1 cytryny,1 łyżka cukru trzcinowego,4 ząbki czosnku,1 łodyga trawy cytrynowej,1 łyżeczka ostrej papryki,2 łyżki oleju z pestek winogron,50 ml tequili,sól,świeżo mielony pieprz.Wykonanie:Kurczaka myjemy, osuszamy. Nacieramy solą. Pomarańczę i cytryny szorujemy, osuszamy, trzemy skórkę i następnie wyciskamy sok. Z wszystkich składników przyrządzamy marynatę, którą mieszamy tak długo aż cukier się rozpuści. Mięso marynujemy (najlepiej całą noc).
Pieczemy ok 40 minut, od czasu do czasu polewając marynatą.
Smacznego!Przepis z książki A. Maciąg "Smak życia"