ßßß Cookit - przepis na CYTRUSOWY KURCZAK

CYTRUSOWY KURCZAK

nazwa

Wykonanie

Przepraszam za dłuższą przerwę w blogowaniu, ale ostatnio byłam i nadal jestem dość zajęta studiami (ostatni rok), więc mam trochę mniej wolnego czasu, jednak spróbuje nadrobić zaległości :)
Dzisiejsze danie jest lekkie, świeże i wprowadza orzeźwiający powiew wiosny, tak jak ostatnie dni...
Składniki (dla 4 osób):
4 udka z kurczaka lub 8 podudzi
marynata:
sok i skórka otarta z 1 pomarańczy,
sok z 2 cytryn i skórka otarta z 1 cytryny,
1 łyżka cukru trzcinowego,
4 ząbki czosnku,
1 łodyga trawy cytrynowej,
1 łyżeczka ostrej papryki,
2 łyżki oleju z pestek winogron,
50 ml tequili,
sól,
świeżo mielony pieprz.
Wykonanie:
Kurczaka myjemy, osuszamy. Nacieramy solą. Pomarańczę i cytryny szorujemy, osuszamy, trzemy skórkę i następnie wyciskamy sok. Z wszystkich składników przyrządzamy marynatę, którą mieszamy tak długo aż cukier się rozpuści. Mięso marynujemy (najlepiej całą noc).
Piekarnik rozgrzewamy do ok. 170 stopni. Kurczaka wyciągamy z marynaty i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok 40 minut, od czasu do czasu polewając marynatą.
Smacznego!
Przepis z książki A. Maciąg "Smak życia"
Źródło:http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/2012/03/cytrusowy-kurczak.html