Wykonanie

Kolejna propozycja z cyklu EKSPRESOWY OBIAD. Po zeszłotygodniowej przerwie wracam z ulubionym daniem mojej mamy!Szybka, pyszna inspiracja z wykorzystaniem
suszonych pomidorów :)Potrawa ta stała się niezwykle popularna wśród znajomych, więc liczę na to że również Wy obdarzycie ją sympatią.

Składniki:50-60 dag mielonej
cielęciny,1
jajko,
bułka tarta,1
szalotka,1 słoiczek
suszonych pomidorów,2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego,1-2 ząbki
czosnku,filiżanka bulionu/ ew
wody,
sól,świeżo mielony
pieprz,
przyprawa do gyrosa,
słodka papryka w proszku.Wykonanie:
Mięso wyrabiamy ze startą
cebulką, 1 łyżką
bułki tartej,
jajkiem, 1/3 łyżeczki
soli, szczyptą
pieprzu, 1 łyżeczką
przyprawy do grosa. Moczonymi w zimnej wodzie dłońmi formemymałe klopsiki wielkości
orzecha włoskiego.


Klopsiki lekko obtaczamy w
bułce tartej lub
mące. Na patelnię wylewamy 3-4 łyżki
oliwy ze słoiczka z
pomidorami i obsmażamy na niej klopsiki z każdej strony. W tym czasie wyjmujemy
pomidory ze słoiczka i kroimy w paseczki, jak i również
czosnek.

Kiedy kuleczki będą już rumiane

dodajemy do nich
pomidory,
czosnek,
koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczkę
przyprawy do gyrosa, 1/2 łyżeczki
papryki i podlewamy gorącą
wodą (lub rosołem), tak aby
woda sięgała ¾ wysokości klopsików. Przykrywamy i dusimy około 15 min na małym ogniu.Próbujemy sos. W razie konieczności doprawiamy
vegetą,
pieprzem i
solą. Gotujemy jeszcze 5 minut.

Smacznego!