Wykonanie
Wiem, że ostatnio rzadko się tu pojawiam, co nie znaczy, że zapomniałam o blogu! Święta, Sylwester a
potem pracowity początek roku zabrały mi trochę czasu...Kotleciki z
cukinią są świetną propozycją na tak szarą, ponurą i wietrzną pogodę, jaka dzisiaj panowała na południu Polski :-(

Składniki (dla 2-3 osób):2
cukinie,1 pęczek
szczypiorku,30 dag
mielonego mięsa z indyka,1 czerstwa
kajzerka, wcześniej namoczona w
mleku,1
jajko,
sól,
pieprz,1 łyżeczka
ziół prowansalskich,2 łyżki
masła,
bułka tarta.Wykonanie:
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z posiekanym
szczypiorkiem. Dodajemy do
mięsa razem z
jajkiem i
kajzerką. Przyprawiamy
solą,
pieprzem i
ziołami. Posiekaną
dymkę podsmażamy na
maśle. Dodajemy do masy, mieszamy. Formujemy małe kotlety, panierujemy w
bułce i smażymy.

Smacznego!

Przepis pochodzi z Magazynu Kuchnia, wydanie 3-2010.