Wykonanie
Sernik tradycyjny to kolejna propozycja na urodziny mojej Mamy. Był bardzo delikatny, w smaku, aksamitny nie za słodki. Przepis z niezawodnego blogu Moje Wypieki .
Składniki:1 kg
twarogu tłustego lub półtłustego, dwukrotnie zmielonego20 dag
masła25 dag
cukru6jaj , oddzielnie
białka i
żółtka50 g
kaszy manny2 łyżki
mąki ziemniaczanejaromat waniliowy lub
rumowy1 łyżeczka
proszku do pieczeniabakalie:
rodzynki lub kandyzowana
skórka pomarańczowa: do wyboru - w mojej wersji była tylko
skórka z cytrynyMasło rozetrzeć na gładką masę z
cukrem,
żółtkami i aromatem. Dodać
kaszę manną,
proszek do pieczenia,
mąkę ziemniaczaną, ucierać. Stopniowo dodawać
twaróg, dalej ucierając. Na końcu dodać skórkę i/lub
rodzynki, delikatnie wmieszać ubite na sztywno
białka.Piec w wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm, przez około 60-70 minut. w temperaturze 175°C. Wystudzić w wyłączonym piekarniku.Smacznego :)