Wykonanie
Ten sernik jest naprawdę tak puszysty jak mgiełka. Leciutki jak puszek, rozpływający się w ustach, z każdym kawałkiem smakuje bardziej i bardziej. Smakował nawet zwolennikom tradycyjnych, cięzkich serników. Przepis znalazłam tutaj .

Składniki:750 g
twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie1,5 szklanki
mleka50 g miękkiego
masła3 łyżki
mąki ziemniaczanej z czubem6 jaj,
białka oddzielone od
żółtek3/4 szklanki drobnego
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego (16 g)
aromat waniliowy do smaku
Twaróg zmiksować na gładką masę z
masłem,
żółtkami,
cukrem,
mąką ziemniaczaną, aromatem. Dodać
mleko i zmiksować (masa będzie bardzo rzadka).
Białka ubić na sztywną masę, delikatnie wmieszać do masy serowej. Tortownicę o średnicy 24 cm dobrze uszczelnić papierem do pieczenia. Wylać masę
serową. Piec około 60 - 70 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić, przez 3 godziny schłodzić w lodówce.Smacznego:)