ßßß Cookit - przepis na SERNIK TRADYCYJNY

SERNIK TRADYCYJNY

nazwa

Wykonanie

Lubię serniki, praktycznie wszystkie (jedynie te na zimno są nieco dalej w moim prywatnym rankingu). Z uwagi na to, że B nie może teraz jeść wielu rzeczy (dieta pozabiegowa), szukałam wilgotnego, kremowego sernika bez ciasta. Ten spełnia wszystkie kryteria. Nieco opada po upieczeniu, ale nadal wygląda pięknie. A jak smakuje.... Mmmmm... Najlepszy jest następnego dnia, gdy już nabierze właściwej, sernikowej konsystencji. Można dekorować go polewą czekoladową, dodać bakalie. Ja wolę bez dodatków. Przepis (z moimi modyfikacjami) pochodzi z Moich Wypieków.
SKŁADNIKI: (tortownica o średnicy 25 cm)
1 kg sera twarogowego półtłustego dwukrotnie zmielonego (może być z wiaderka)
200 g masła
250 g cukru
4 duże jajka
50 g kaszy mannej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
parę kropli aromatu waniliowego
Wszystkie składniki z lodówki wyciągnąć wcześniej, tak, żeby miały temperaturę pokojową. Masło utrzeć z cukrem, żółtkami i aromatem waniliowym. Cały czas ucierając, dodać kaszę manną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Stopniowo dodawać ser, cały czas mieszając. Ubić sztywną pianę z białek, delikatnie mieszając dodać do masy serowej. Przełożyć całość masy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160C (termoobieg) 60-75 minut.
Sernik studzić w wyłączonym piekarniku.
Źródło:http://ciachomania.blogspot.com/2013/01/sernik-tradycyjny.html