ßßß Cookit - przepis na Pstrąg wiosenny

Pstrąg wiosenny

nazwa

Wykonanie

Wiosna nieśmiało zawitała w nasze skromne progi. Powoli robi się ciepło, ptaki zakładają gniazda, zieleń wyrasta.
Czas zacząć zdrowo się odżywiać. Zapasy tłuszczu schować na dno szafy.
Dzisiaj będzie pstrąg na obiad. Nadziewany cytryną, pod zielonym szczypiorem i koperkiem i z dodatkiem cebuli.
Podawany z ryżem urozmaiconym
Potrzebujemy:
(porcja dla 2 osób)
dwa średniej wielkości pstrągi (tuszki)
cytryna
cebula (2 średnie)
szczypior
koperek (pół pęczka)
imbir
sól
olej lub oliwa (2 łyżki)
3/4 szklanki wody
Cebulą pokrojoną w plastry wykładamy dno brytfanny. W tuszki pstrąga wkładamy przekrojone na pół plastry cytryny i przesypujemy lekko solą. Siekamy koperek i szczypior, mieszamy w miseczce lub słoiku z olejem/oliwą, wodą, imbirem (łyżeczka) i solą.
Tuszki układamy na cebuli, zalewamy wszystko sosem.
Piekarnik rozgrzewamy (180-200 stopni) i wkładamy zamkniętą brytfannę. Pieczemy ok. 40 minut.
Smacznego.
Źródło:http://kuchennekajakowanie.blogspot.com/2013/04/pstrag-wiosenny.html