Wiosna nieśmiało zawitała w nasze skromne progi. Powoli robi się ciepło, ptaki zakładają gniazda, zieleń wyrasta.Czas zacząć zdrowo się odżywiać. Zapasy tłuszczu schować na dno szafy.Dzisiaj będzie pstrąg na obiad. Nadziewany cytryną, pod zielonym szczypiorem i koperkiem i z dodatkiem cebuli.Podawany z ryżem urozmaiconymPotrzebujemy:(porcja dla 2 osób)dwa średniej wielkości pstrągi (tuszki)cytrynacebula (2 średnie)szczypiorkoperek (pół pęczka)imbirsólolej lub oliwa (2 łyżki)3/4 szklanki wodyCebulą pokrojoną w plastry wykładamy dno brytfanny. W tuszkipstrąga wkładamy przekrojone na pół plastry cytryny i przesypujemy lekko solą. Siekamy koperek i szczypior, mieszamy w miseczce lub słoiku z olejem/oliwą, wodą, imbirem (łyżeczka) i solą.Tuszki układamy na cebuli, zalewamy wszystko sosem.Piekarnik rozgrzewamy (180-200 stopni) i wkładamy zamkniętą brytfannę. Pieczemy ok. 40 minut.Smacznego.