ßßß
Potrzebne:porcja dla 4 osóbciasto:3 jajka300-400 g mąkiszklanka mlekaszczypior drobno siekanyprzyprawypapryka słodka, sóldodatki:Mogą być dowolne.W wersji Kajakowej:groszek konserwowy (1 puszka wystarczy na 4 os)żółty serpieczarkipętko kiełbasyolej, patelnia, miska, mikserSkładniki na ciasto (oprócz szczypioru) wrzucamy do miski i miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęstszą od tego na naleśniki. Dorzucamy szczypior i jeszcze raz mieszamy.Na patelnię wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę. Podsmażamy, dodajemy posiekane pieczarki.Zdejmujemy z ognia, przerzucamy do miski.Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy porcję ciasta na jeden omlet . Smażymy, przerzucamy na drugą stronę i na wierzch dodajemy składniki (zmniejszamy ogień). Na wierzch kładziemy ser (może być w plastrach albo starty). Trzymamy jeszcze trochę na ogniu pod przykrywką aż ser się rozpuści.
Omlet można podawać z ketchupem.Smacznego