Wykonanie
Kajakowa wariacja na temat omleta.

Potrzebne:porcja dla 4 osóbciasto:3
jajka300-400 g
mąkiszklanka
mlekaszczypior drobno siekany
przyprawypapryka słodka,
sóldodatki:Mogą być dowolne.W wersji Kajakowej:
groszek konserwowy (1 puszka wystarczy na 4 os)
żółty serpieczarkipętko
kiełbasyolej, patelnia, miska, mikserSkładniki na ciasto (oprócz
szczypioru) wrzucamy do miski i miksujemy. Ciasto powinno
mieć konsystencję trochę gęstszą od tego na naleśniki. Dorzucamy
szczypior i jeszcze raz mieszamy.Na patelnię wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę
kiełbasę. Podsmażamy, dodajemy posiekane
pieczarki.Zdejmujemy z ognia, przerzucamy do miski.Na rozgrzaną patelnię z odrobiną
oleju wlewamy porcję ciasta na jeden omlet . Smażymy, przerzucamy na drugą stronę i na wierzch dodajemy składniki (zmniejszamy ogień). Na wierzch kładziemy
ser (może być w plastrach albo starty). Trzymamy jeszcze trochę na ogniu pod przykrywką aż
ser się rozpuści.

Omlet można podawać z
ketchupem.Smacznego