ßßß
Potrzebne:łosoś wędzony 25 dagmakaron typu penneNa sos:sok z połowy limonki10 ziarenek kolendry10 ziarenek gorczycybazyliaśmietana 18% 200g2 łyżki mąkiszklanka wodysól, pieprzmiska, patelniaGotujemy makaron.Łososia kroimy w drobną kostkę albo trzemy na tarce (grube oczka).W misce mieszamy łososia z sokiem z limonki, dodajemy kolendrę, gorczycę i czarny pieprz. Mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut do lodówki.Wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dolewamy minimalną ilość oleju. Podsmażamy. Zdejmujemy patelnię z ognia.W naczyniu dokładnie mieszamy śmietanę z wodą i mąka. Następnie wlewamy na patelnię do łososia.Wstawiamy ponownie na palnik. Podgrzewamy na małym ogniu do czasu aż sos zgęstnieje. Dosypujemy szczyptę bazylii, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Podajemy z makaronem.Smacznego