ßßß Cookit - przepis na Obiad w trzech smakach

Obiad w trzech smakach

nazwa

Wykonanie

Kubki smakowe szalały z radości, fuzja smaków na jednym talerzu. Słodko słony smak z nutką goryczki.
Przepis na danie główne zostało podzielone na trzy części. Mięso, kasza kuskus oraz pieczarki.
Mięso i marynata
antrykot wołowy
olej
ocet jabłkowy- 1 łyżka
sól, pieprz
Kasza kuskus
kuskus
pomidor
ziarna kolendry
kminek
sól
Pieczarki
pieczarki
miód 2 łyżki stołowe
curry 1 płaska łyżeczka
masło (1/5 kostki)
Robimy marynatę do mięsa. Na głęboki talerz lub do miski wlewamy olej, ocet jabłkowy i dodajemy sól, pieprz. Mięso myjemy i "obtaczamy" w marynacie. Pozostawiamy na godzinę.
W tym czasie gotujemy wodę.
Będzie nam potrzebna do sparzenia pomidora i zalania kaszy.
Kaszę solimy, wsypujemy zmiażdżoną kolendrę i kminek. Dodajemy soli. Następnie mieszamy dokładnie. Zalewamy wrzątkiem (około 1,5 - 2 cm nad powierzchnię). Mieszamy.
Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Dorzucamy do kuskusa. Mieszamy.
Pieczarki myjemy, kroimy w ćwiartki.
Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy pieczarki, posypujemy curry. Podsmażamy około 3 minut, dodajemy miód i dusimy około 10 minut na wolnym ogniu.
Na koniec smażymy mięso. (w zależności jak kto lubi. Na krwisto około 3-5 minut, średnio wysmażone ~10 minut)
Smacznego.
Źródło:http://kuchennekajakowanie.blogspot.com/2012/05/obiad-w-trzech-smakach.html