ßßß
Na sałatkę śledziową potrzebujemy (porcja na dużą miskę):400- 500 g filetów śledziowych a'la Matiaspuszka groszku konserwowego1 średnia cebula4 średnie ziemniaki3 średnie ogórki kiszonemajonezPrzyprawy: pieprz czarny mielony, kolendra mielona, kumin (kmin rzymski mielony).Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu kroimy w kostkę (obieramy z mundurków). Również w kostkę kroimy ogórka kiszonego, śledzie i cebulę.Całość wrzucamy do jednej miski, dodajemy groszku, mieszamy. Odstawiamy na 30- 40 minut do lodówki.Dodajemy przyprawy, najpierw kolendrę i kumin, następnie pieprz do smaku. Ponownie całość mieszamyNa koniec dorzucamy majonez (około 4-5 łyżek stołowych). Znowu mieszamy i do lodówki na 30 minut.Smacznego.