ßßß Cookit - przepis na Zabaglione (zabajone)

Zabaglione (zabajone)

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zabajone, czyli kogel-mogel ubijany na parze z winem marsala - deser tylko dla dorosłych :-)
Poniższy przepis stanowi również jeden z elementów przygotowania lodów o tym samym smaku. Jak tylko dorobię się sorbetiery do mojego Kitchen Aida, zamieszczę na nie przepis.
Co będzie potrzebne?
(na 2 porcje)
4 żółtka
80 g drobnego cukru do wypieków
1/3 szklanki (80 ml) białego wina Marsala (słodkiego)
malina, borówka, mięta (do przybrania)
+ garnek, metalowa lub ceramiczna misa, metalowa trzepaczka, 2 kieliszki
Jak to zrobić?
W garnku zagotowujemy tyle wody, by po oparciu o garnek misy nie dotykała ona do jej powierzchni. Zmniejszamy ogień do małego.
Do miski wrzucamy żółtka, wsypujemy cukier (musi być drobny, by łatwo się rozpuścił) i wlewamy wino. Mieszamy trzepaczką.
Wstawiamy misę na garnek i intensywnie mieszamy zawartość trzepaczką przez ok. 4-5 minut lub do momentu powstania puszystego kremu (żółtka z cukrem i winem zwiększają objętość trzy razy). Nie możemy dopuścić do tego, by misa zrobiła się zbyt gorąca, a masa zawrzała! Nie należy też choćby na chwilę zaprzestawać mieszania.
Przelewamy krem do kieliszków. Przystrajamy ulubionymi owocami jagodowymi. Podajemy na ciepło (zaraz po przygotowaniu) albo na zimno. Jednakże aby podać zabajone schłodzone musimy mieć pewność, że jest ono idealnie przygotowane - inaczej pod wpływem zimna rozwarstwi się.
P.S.: Zabajone wyjdzie tak żółte jak na zdjęciach, jeśli użyjecie ekologicznych jajek (użyte przeze mnie pochodzą od kury mojej babci, wolnobiegającej i niezestresowanej).
P.S.2: Mimo że jajka są w tym przepisie poddane obróbce termicznej, należy je uprzednio sparzyć wrzątkiem. Temperatura panująca w misie nie jest wystarczająca do zlikwidowania bakterii salmonelli.
Źródło:http://uzaleznionaodgotowania.blogspot.com/2012/08/zabaglione-zabajone.html