Wykonanie
Scroll down for EnglishTo, że lubię proste przepisy chyba widać.Dziś chciałabym Wam zaproponować następny prosty przepis na deser - zabaglione.Zabaglione - znany również jako zabaione, to dolce al cucchiaio, w dosłownym tłumaczeniu tak nazywają się desery spożywane łyżką.Zabaglione to tradycyjny włoski deser przygotowywany z
żółtek,
cukru i słodkiego
likieru Marsala.Deser pochodzi z Wenecji, gdzie oryginalnie przyrządzany był z użyciem
miodu zamiast
cukru i
wina cypryjskiego. Zabaglione możemy podawać na gorąco i na zimno.

Składniki na 4 porcje:8
żółtek150 g
cukru100 ml
wina MarsalaDo dekoracji:
malinyPrzygotowania:Napełniamy do połowy
wodą niewysoki garnek. Zagotowujemy i zmniejszamy gaz.
Żółtka oddzielamy od
białek i wlewamy do metalowego garnka, ubijamy z
cukrem, używając trzepaczki lub miksera ustawionego na niskie obroty. Ubijamy energicznie, aż
cukier całkowicie się rozpuści, a masa nabierze jasnosłomkowego koloru. Powoli wlewamy
wino, energicznie ubijając mikserem. Gdy masa będzie gęsta i puszysta, ustawiamy garnek nad parą, ale koniecznie tak, aby nie dotykał powierzchni
wody.

Gdy rozrzedzona piana ponownie stanie się puszysta i gęsta, zdejmujemy miskę z ognia i ubijamy jeszcze 2 minuty.

Zabaione możesz podawać na gorąco i na zimno. Najczesciej podaje się z
ciastkami lub
owocami, tak jak i ja zrobiłam.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionZabaglioneIngredients for 4 servings:8 egg yolks150 g sugar100 ml of liquor
MarsalaFor the decoration:raspberriesPreparation:Fill a saucepan halfway with water and bring to a gentle simmer. Regulate the heat as required to maintain a gentle and constant simmer as you prepare the zabaione.In a round-bottomed stainless-steel (or copper) bowl mix the egg yolks with the sugar.
Whisk the egg yolks with a balloon
whisk until they turn pale yellow. Then the
Marsala and continue to
whisk until incorporated.Rest the bowl on top of the saucepan, making sure that the water does not touch the underside of the bowl. Constantly
whisk the mixture using the figure-8 pattern, until it is foamy and has tripled in volume. The mixture will eventually become soft and creamy - approx. 15 minutes. The consistency is just right when the mixture forms thick ribbons when the
whisk is lifted.Be sure to
whisk the entire inner surface of the bowl, clearing the bottom of the bowl with the
whisk so that the eggs do not stick to the bottom.If the mixture starts to separate just remove from heat and transfer to the countertop, whisking all the while.Zabaione should have the texture of lightly whipped cream. It should be light in texture, yet thick enough to coat a spoon.Immediately
pour the zabaione. Garnish with raspberries.
Serve immediately.