ßßß
Wiewiórka jest względnie prosta i szybka. Jest także dosyć tania - chyba, że ktoś zaszarżuje z wrzucanymi do środka bakaliami. Nie jest specjalnie fantazyjna, ale nadaje się świetnie na słodką przegryzkę, kiedy nie mam możliwości przygotowania czegoś bardziej czasochłonnego.Ciasto:2 szkl. mąki1 szkl. cukru4 jajka1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 szkl. oliwy z oliwek1,5 szkl. bakalii1 l gotowanych jabłek albo pięć zwykłych, pokrojonych w kostkęJajka ubijam z cukrem. W drugiej misce łączę przesianą mąkę, sodę oczyszczoną i proszek, po czym starannie mieszam z masą jajeczną. Do powstałego ciasta stopniowo dolewam oliwę z oliwek (wolę oliwę od zwykłego oleju, bo dodaje ciekawą nutę smakową). Następnie dorzucam bakalie i jabłka. Z bakalii najczęściej używam klasycznej mieszanki oraz płatków migdałowych i orzechów wszelkiego rodzaju, ale najsmaczniej wypadają pekany.Ciasto przelewam w natłuszczoną i wysypaną mąką keksówkę i wkładam do rozgrzanego na 190 stopni piekarnika. Wiewiórkę należy piec ok. 30 minut, uważnie obserwując wierzch ciasta.Do ciast, które piekę w keksówce, używam dodatkowych gadżetów w postaci patyczka do szaszłyków i gazety. Patyczek służy za "sondę", by sprawdzić, czy ciasto nie jest surowe w środku (i sprawdza się o wiele lepiej niż zapałka czy wykałaczka). Jeśli okaże się, że jest jeszcze niedopieczone, ale wierzch jest odpowiednio rumiany, przykrywam go gazetą, żeby nie przypiekł się za bardzo.Po ostygnięciu i wyłożeniu z blaszki, pozostaje już tylko ozdobienie wiewiórki. Najlepiej smakuje przyprószona cukrem pudrem, albo pod polewą z mlecznej czekolady.