Wykonanie

Wiewiórka jest względnie prosta i szybka. Jest także dosyć tania - chyba, że ktoś zaszarżuje z wrzucanymi do środka
bakaliami. Nie jest specjalnie fantazyjna, ale nadaje się świetnie na słodką przegryzkę, kiedy nie mam możliwości przygotowania czegoś bardziej czasochłonnego.Ciasto:2 szkl.
mąki1 szkl.
cukru4
jajka1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 szkl.
oliwy z oliwek1,5 szkl.
bakalii1 l gotowanych
jabłek albo pięć zwykłych, pokrojonych w kostkę
Jajka ubijam z
cukrem. W drugiej misce łączę przesianą
mąkę,
sodę oczyszczoną i proszek, po czym starannie mieszam z masą jajeczną. Do powstałego ciasta stopniowo dolewam
oliwę z oliwek (wolę
oliwę od zwykłego
oleju, bo dodaje ciekawą nutę
smakową). Następnie dorzucam
bakalie i
jabłka. Z
bakalii najczęściej używam klasycznej mieszanki oraz
płatków migdałowych i
orzechów wszelkiego rodzaju, ale najsmaczniej wypadają pekany.Ciasto przelewam w natłuszczoną i wysypaną
mąką keksówkę i wkładam do rozgrzanego na 190 stopni piekarnika. Wiewiórkę należy piec ok. 30 minut, uważnie obserwując wierzch ciasta.Do ciast, które piekę w keksówce, używam dodatkowych gadżetów w postaci patyczka do szaszłyków i gazety. Patyczek służy za "sondę", by sprawdzić, czy ciasto nie jest surowe w środku (i sprawdza się o wiele lepiej niż zapałka czy wykałaczka). Jeśli okaże się, że jest jeszcze niedopieczone, ale wierzch jest odpowiednio rumiany, przykrywam go gazetą, żeby nie przypiekł się za bardzo.Po ostygnięciu i wyłożeniu z blaszki, pozostaje już tylko ozdobienie wiewiórki. Najlepiej smakuje przyprószona
cukrem pudrem, albo pod polewą z
mlecznej czekolady.