Wykonanie

Smaczny deser do popołudniowej
kawki lub
herbaty.Składniki, które są potrzebnedo sporządzenia smakołykuto:Masa orzechowa: 20 dag
orzechów włoskich i ziemnych solonych,2 szklanki
mleka, 25 dag
cukru,4 łyżeczki
cukru waniliowego,15 dag
masła.Masa kokosowa: pojemnik 20 dag
śmietanki 36%, 4 łyżki
cukru pudru,15 dag
wiórków kokosowych.Ponadto: dwa suche
wafle andruty i paczka
krakersów.
Orzechy drobno zmieliłam.
Mleko z
cukrem i
cukrem waniliowymgotowałam na bardzo małym ogniu, często mieszając.Gdy powstała gęsta, karmelowa masa, zdjęłam z ognia, przestudziłam.W misce utarłam
masło. Stale ucierając dodawałampo łyżce zgęstniałego
mleka.Pod koniec ucierania wsypałam
orzechy.Masę rozsmarowałam na
waflu, przykryłam drugim
waflem,wstawiłam do lodówki i obciążyłam deseczką.

Po 3-4 godzinachprzygotowałam masę
kokosową.
Śmietankę ubiłam z
cukrem pudrem,dodałam
wiórki kokosowe,całość dokładnie utarłam.Połowę masy kokosowejrozsmarowałam na górnym
waflu, obłożyłam
krakersami i pozostałą częścią masyposmarowałam
krakersy.Deser posypałam gorzkim
kakao i wiórkami kokosowymi.Ponownie wstawiłam do lodówki na kilka godzin.Następnego dnia pokroiłam w podłużne kawałki.
Wafelki doskonale komponują się z czarną, gorzką
herbatą.Smacznego :)