ßßß
Smaczny deser do popołudniowejkawki lub herbaty.Składniki, które są potrzebnedo sporządzenia smakołykuto:Masa orzechowa: 20 dag orzechów włoskich i ziemnych solonych,2 szklanki mleka, 25 dag cukru,4 łyżeczki cukru waniliowego,15 dag masła.Masa kokosowa: pojemnik 20 dag śmietanki 36%, 4 łyżki cukru pudru,15 dag wiórków kokosowych.Ponadto: dwa suche wafle andruty i paczka krakersów.Orzechy drobno zmieliłam. Mleko z cukrem i cukrem waniliowymgotowałam na bardzo małym ogniu, często mieszając.Gdy powstała gęsta, karmelowa masa, zdjęłam z ognia, przestudziłam.W misce utarłam masło. Stale ucierając dodawałampo łyżce zgęstniałego mleka.Pod koniec ucierania wsypałam orzechy.Masę rozsmarowałam na waflu, przykryłam drugim waflem,wstawiłam do lodówki i obciążyłam deseczką.
Po 3-4 godzinachprzygotowałam masę kokosową.Śmietankę ubiłam z cukrem pudrem,dodałam wiórki kokosowe,całość dokładnie utarłam.Połowę masy kokosowejrozsmarowałam na górnymwaflu, obłożyłam krakersami i pozostałą częścią masyposmarowałam krakersy.Deser posypałam gorzkimkakao i wiórkami kokosowymi.Ponownie wstawiłam do lodówki na kilka godzin.Następnego dnia pokroiłam w podłużne kawałki.Wafelki doskonale komponują się z czarną, gorzką herbatą.Smacznego :)