Wykonanie
Takich dobrych kokosanek nie kupi się w żadnej
cukierni. Są chrupiące na zewnątrz i ciągnące w srodku. Robi się je ekspresowo. Przepis dorotus .Składniki na 14 dużych kokosanek:2
jajka (rozmiar M)140 g
cukru pudru (=3/4 szklanki)200 g wiórek
kokosowychWykonanie:Wlaczyc piekarnik - temp 170ºC.
Białka ubić mikserem na sztywno. Zajmie to kilka minut (
bialka po odwroceniu naczynia do góry dnem mają się go idealnie trzymac). Na koniec ubijania (zmniejszylam liczbę obrotów w mikserze o polowę) dodać
cukier,
żółtka i dalej ubijać. Wsypać
wiórki kokosowe i wymieszać.Na natłuszczoną blachę (albo wylozoną papierem do pieczenia) wykładać łyżką masę
kokosową (można też np. lepić z niej kule). Piec około 15 minut (zależy od wielkości kokosanek - ja piekłam kilka minut dłużej*) w temperaturze 170ºC. Podczas pieczenia będą miękkie, najlepiej by zarumienily się lekko od
spodu - wtedy jest pewnosc, że są upieczone. Mozna tez sprawdzac je patyczkiem.Po ostudzeniu zdejmować z blachy. Mozna jesc kilkanascie minut po upieczeniu, jak stwardnieją, będą jeszcze lekko cieple.*mój piekarnik gazowy piekl je prawie 30 minut - pieklam na najwyzszej polceKalorycznosc:calosc=1946 kcal (100 g
wiórków kokosowych to aż 606 kcal)1 sztuka= 140 kcal