ßßß Cookit - przepis na Kokosanki

Kokosanki

nazwa

Wykonanie

Takich dobrych kokosanek nie kupi się w żadnej cukierni. Są chrupiące na zewnątrz i ciągnące w srodku. Robi się je ekspresowo. Przepis dorotus .
Składniki na 14 dużych kokosanek:
2 jajka (rozmiar M)
140 g cukru pudru (=3/4 szklanki)
200 g wiórek kokosowych
Wykonanie:
Wlaczyc piekarnik - temp 170ºC.
Białka ubić mikserem na sztywno. Zajmie to kilka minut (bialka po odwroceniu naczynia do góry dnem mają się go idealnie trzymac). Na koniec ubijania (zmniejszylam liczbę obrotów w mikserze o polowę) dodać cukier, żółtka i dalej ubijać. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać.
Na natłuszczoną blachę (albo wylozoną papierem do pieczenia) wykładać łyżką masę kokosową (można też np. lepić z niej kule). Piec około 15 minut (zależy od wielkości kokosanek - ja piekłam kilka minut dłużej*) w temperaturze 170ºC. Podczas pieczenia będą miękkie, najlepiej by zarumienily się lekko od spodu - wtedy jest pewnosc, że są upieczone. Mozna tez sprawdzac je patyczkiem.
Po ostudzeniu zdejmować z blachy. Mozna jesc kilkanascie minut po upieczeniu, jak stwardnieją, będą jeszcze lekko cieple.
*mój piekarnik gazowy piekl je prawie 30 minut - pieklam na najwyzszej polce
Kalorycznosc:
calosc=1946 kcal (100 g wiórków kokosowych to aż 606 kcal)
1 sztuka= 140 kcal
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2009/06/kokosanki.html