ßßß Cookit - przepis na Ciążowe tiramisu

Ciążowe tiramisu

nazwa

Wykonanie

Ciążowe, czyli bez kawy, bez jajek i bez alkoholu. Zapewniam jednak, że nadal bardzo smaczne.
Składniki:
ok 750 ml serka mascarpone
100 ml śmietanki /18% lub 32%/
esencja waniliowa
brązowy cukier utarty na puder, ewentualnie cukier puder
kawa zbożowa /najlepiej ekspresowa w saszetkach typu Anatol/
opakowanie migdałów w płatkach
2 opakowania biszkoptów /użyłam tych okrągłych, ale najlepsze są typu "lady fingers"/
sproszkowane kakao
Można przygotować deser w jednym dużym naczyniu lub w małych szklankach lub miseczkach.
W małej miseczce zaparzyć kawę zbożową. Powinna powstać mocna esencja. Można ją lekko posłodzić i odstawić do wystudzenia. Potrzeba ok 250 ml takiej kawy. Ubić mascarpone ze śmietanką, 1 łyżeczką esencji waniliowej oraz dwoma łyżkami cukru. Powinna powstać gładka masa.
Reszta jest już prosta. Najpierw, maczając pojedyncze biszkopty w kawie, ułożyć je na dnie naczynia, aby przykryły dno, następnie wyłożyć warstwę serka /połowa ubitej masy/ i posypać płatkami migdałów. Następnie powtórzyć układanie warstw w takiej samej kolejności. Na wierchu migdały można posypać kakao.
Wstawić do lodówki na około 1-2 godziny, aby smaki warstw przeszły.
Źródło:http://kuchniamoje.blogspot.com/2014/04/ciazowe-tiramisu.html