Wykonanie
Ciążowe, czyli bez
kawy, bez
jajek i bez
alkoholu. Zapewniam jednak, że nadal bardzo smaczne.Składniki:ok 750 ml
serka mascarpone100 ml
śmietanki /18% lub 32%/esencja waniliowa
brązowy cukier utarty na puder, ewentualnie
cukier puderkawa zbożowa /najlepiej ekspresowa w saszetkach typu Anatol/opakowanie
migdałów w płatkach2 opakowania
biszkoptów /użyłam tych okrągłych, ale najlepsze są typu "lady fingers"/sproszkowane
kakaoMożna przygotować deser w jednym dużym naczyniu lub w małych szklankach lub miseczkach.W małej miseczce zaparzyć
kawę zbożową. Powinna powstać mocna esencja. Można ją lekko posłodzić i odstawić do wystudzenia. Potrzeba ok 250 ml takiej
kawy. Ubić
mascarpone ze
śmietanką, 1 łyżeczką esencji waniliowej oraz dwoma łyżkami
cukru. Powinna powstać gładka masa.Reszta jest już prosta. Najpierw, maczając pojedyncze
biszkopty w
kawie, ułożyć je na dnie naczynia, aby przykryły dno, następnie wyłożyć warstwę
serka /połowa ubitej masy/ i posypać
płatkami migdałów. Następnie powtórzyć układanie warstw w takiej samej kolejności. Na wierchu
migdały można posypać
kakao.

Wstawić do lodówki na około 1-2 godziny, aby smaki warstw przeszły.