Wykonanie

Prawdziwa włoska przekąska.
Chrupiące kromki pszennego
pieczywa pachnące
bazylią,
czosnkiem i dojrzałymi
pomidorami. Ekstaza.
Posmak najwyższej jakości
oliwy sprawia, że w jednej
chwili przenoszę się
do Neapolu - tam bowiem
jadłam ją po raz pierwszy.
U podnóża Wezuwiusza,
dojrzałe w słońcu
pomidorysmakują zupełnie inaczej.
Oliwa - gęsta, treściwa, zachwycająca.
Od samego jej aromatu rozkosznie kręci się w głowie.
Kilka dojrzałych
pomidorów sparzyłam, obrałam ze skóry i pokroiłam w kostkę. Doprawiłam
pieprzem i zalałam 3-4 łyżkami
oliwy.
Pszenną
bagietkę pokroiłam na ukośne, dosyć grube kawałki.
Obficie
skropiłam oliwą, włożyłam do rozgrzanego piekarnika na kilka minut.
Gdy kromki zaczęły się rumienić, wyjęłam.
Gorące natarłam ząbkiem
czosnku a następnie obłożyłam
pomidorami.
Kilka listków
bazylii porwałam w palcach, posypałam grzanki.
Podałam tuż po przygotowaniu.
Buon Appetito :)