ßßß
Prawdziwa włoska przekąska.Chrupiące kromki pszennegopieczywa pachnące bazylią,czosnkiem i dojrzałymipomidorami. Ekstaza.Posmak najwyższej jakościoliwy sprawia, że w jednejchwili przenoszę siędo Neapolu - tam bowiemjadłam ją po raz pierwszy.U podnóża Wezuwiusza,dojrzałe w słońcu pomidorysmakują zupełnie inaczej. Oliwa - gęsta, treściwa, zachwycająca.Od samego jej aromatu rozkosznie kręci się w głowie.Kilka dojrzałych pomidorów sparzyłam, obrałam ze skóry i pokroiłam w kostkę. Doprawiłam pieprzem i zalałam 3-4 łyżkami oliwy.Pszenną bagietkę pokroiłam na ukośne, dosyć grube kawałki.Obficie skropiłam oliwą, włożyłam do rozgrzanego piekarnika na kilka minut.Gdy kromki zaczęły się rumienić, wyjęłam.Gorące natarłam ząbkiem czosnku a następnie obłożyłam pomidorami.Kilka listków bazylii porwałam w palcach, posypałam grzanki.Podałam tuż po przygotowaniu.Buon Appetito :)