Wykonanie
Pokaźne stadko słodkich,milutkich i apetycznychkróliczków przykicało do naswczoraj późnym wieczorem :)Są cudowne. Wszyscy się nimizachwycają. Od pierwszegokontaktu zdobyły naszą sympatię.Krucho -
drożdżowe, w sam razsłodkie, idealne do popołudniowejświątecznej
kawy lub
herbaty.Pasują też do wielkanocnegokoszyczka.Zrobiłam je pod koniec wyjątkowopracowitego dnia. Zajęło mi to niewiele czasu, a radości było całe mnóstwo.0,5 kg przesianej
mąki pszennej, 25 dag
masła,
jajko, 2 łyżki
cukru, 5 dag
drożdży,5 łyżek kwaśnej
śmietany, 2 łyżki
oleju i szczypta
soli.
Drożdże rozmieszałam z
cukrem, odstawiłam do wyrośnięcia.Wszystkie składniki połączyłam, dodałam na końcu wyrośnięte
drożdże.Wyrobiłam ciasto, włożyłam do foliowego worka i wstawiłam na godzinędo lodówki.Ciasto zrobiło się pulchne i wyrosło. Rozwałkowałam je.Za pomocą foremki wykrawałam króliczki. Jeśli ktoś nie posiadatakiej foremki, może zrobić szablon z tektury i za jego pomocąwycinać odpowiedni kształt.Króliczki posmarowałam rozmąconym
jajkiem, włożyłam do piekarnikarozgrzanego do 180°C. Piekłam kilka minut, aż zwierzaczki zrumieniły się.Kiedy wystygły polałam je lukrem i obficie obsypałam kokosowymi wiórkami.Za oczki posłużyły złote, pudrowe kuleczki.Bardzo radośnie polecam :)