Wykonanie
Jestem dziś w doskonałymnastroju :) W dużym stopniu,za sprawą wyśmienitychrogalików.Od dawna zbierałam siędo upieczenia typowokarnawałowych specjałów.Długo szukałam wyjątkowejreceptury. Rewelacyjny przepisznalazłam w książce autorstwaPani Krystyny Gierszewskiejpt: "Dawne smaki Kociewia".Rogaliki są, a raczej były tak pyszne, że postanowiłam zrobić jeraz jeszcze, tym razem, z podwójnej ilości składników :DPoniżej podstawowy przepis:0,5 kg
mąki pszennej, 25 dag
masła,
jajo, 2 łyżki
cukru, 5 dag
drożdży,5 łyżek kwaśnej
śmietany, 2 łyżki
oleju, szczypta
soli,25 dag
konfitury z
płatków róży, 10 dag
cukru do polukrowania.
Drożdże wymieszać z łyżeczką
cukru i odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę i
masło posiekać, zagnieść z pozostałymi składnikami i
drożdżami.Ciasto wstawić do lodówki, a gdy wyrośnie, jest gotowe.Porcjami rozwałkować nie za cienko w okrągły placek.Radełkiem pokroić na osiem trójkątów. Nałożyć
konfiturę i uformować rogaliki. Upiec i polukrować.
Jestem zachwycona i cudownierozanielona tym smakiem.Rogaliki pięknie się prezentująa ich wspaniały aromatrozkosznie wabi wszystkich w promieniu kilkunastu metrów :)Bardzo smacznie polecam i zachęcam do pieczenia.Smacznego.