1 kg mielonego mięsa wołowego1 cebula2 ąbki czosnku200 g szpinaku5 łyżek ketchupu2 łyżki musztardy5 łyżek brązowego cukru80 g otrąb owsianych4 jajka8 plasterków wędzonego bekonuObraną cebulę i boczek drobno siekamy, następnie szklimy na rozgrzanej oliwie.Umyty szpinak przekładamy do garnka, dusimy na niskiej temp. nie przerywając mieszania, dobrze osączamy.Do cebuli z czosnkiem dodajemy ketchup, musztardę, brązowy cukier oraz mięso, dokładnie mieszamy. Dodajemy otręby, jajka i szpinak.Wszystkie składniki jeszcze raz dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Masę mięsną przekładamy do formy keksowej. Na wierzchu układamy plasterki bekonu. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy 45 min w 200°C ( termoobieg 180°C ) we wcześniej nagrzanym piekarniku Na 15 min przed końcem pieczenia zdejmujemy folię aluminiową.U mnie wygląda to trochę inaczej. Piekłam bez przekładania do formy keksowej, a masę mięsną owinęłam dookoła bekonem.A i ilość mięsa jak i pozostałych składników podwoiłam.