ßßß Cookit - przepis na Dietetyczna Tajka w zieleni!

Dietetyczna Tajka w zieleni!

nazwa

Wykonanie

Na 4 porcje
8 krewetek + 4
sok z 1 limonki
1 pęd trawy cytrynowej - pokroić
2 szalotki - obrać pokroić
2 ząbki czosnku - obrać, posiekać
1 duży papryczka chili - usunąć nasiona, pokroić
2 łyżki oliwy z pestek winogron
150 ml odtłuszczonego mleka kokosowego
500 ml bulionu drobiowego
1 łyżeczka tajskiego sosu rybnego
240 g liści szpinaku
wiórki kokosowe (opcjonalnie)
Krewetki obrać ze skorupek, usunąć z każdej przewód pokarmowy.
Trawę i 8 krewetek zmiksować z szalotką,
czosnkiem, papryczką chili
i sokiem z limonki.
Rozgrzać wok, wlać oliwę i dodać przygotowaną masę. Smażyć 5 minut, następnie wlać mleko i bulion, energicznie wymieszać, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Doprowadzić do wrzenia, domieszać sos rybny. Gotować na niskiej temp przez 10 minut. Po 3 minutach wrzucić pozostałe krewetki. W tym czasie umyte liście szpinaku, zrolować i pokroić w paski. Wyjąć krewetki i domieszać szpinak, gotować 5 minut. Zupę podawać na ciepło z ułożoną na wierzchu krewetką. Opcjonalnie, posypać wiórkami kokosowymi.
Sycąca,
o delikatnym, orzeźwiającym smaku.
Lekkiego, smacznego życzę!
You can translate this page with the translator on top of the page on the left hand side.
Źródło:http://funandtaste.blogspot.com/2013/01/tajska-zupa-szpinakowa.html