ßßß Cookit - przepis na Krewetki w oliwie z czosnkiem i chilli.

Krewetki w oliwie z czosnkiem i chilli.

nazwa

Wykonanie

Witam wszystkich po świątecznym obżarstwie! My z M. przez całe dwa dni siedzieliśmy i jedliśmy. Pogoda niestety nie dopisała, więc zamiast na spacer, kursowaliśmy między stołem a lodówką;) Dzisiaj czuję się tym nieco zmęczona i niewyspana! (bo przecież zmiana czasu) dlatego aby zregenerować siły i wrócić do "formy", wieczorem będą ćwiczenia i bieganie po schodach. Zdecydowanie na miejscu będą też nieco lżejsze posiłki. Wczoraj zaczęłam popołudnie od krewetek w oliwie oraz kilku porcji owoców. A jak Wy radzicie sobie z efektami przejedzenia?:)
Składniki: na 2 porcje
12 krewetek tygrysich
duży ząbek czosnku
chilli w płatkach (wedle uznania)
oliwa dobrej jakości
do podania kawałek limonki i/lub grzanki
Przygotowanie:
Krewetki obierzcie ze skorupek (możecie pozostawić ogonki) i oczyśćcie je z jelita - w tym celu należy naciąć krewetkę wzdłuż grzbietu i usunąć znajdującą się tam ciemną żyłkę. Umyjcie je pod zimną wodą.
Na patelni rozgrzejcie sporo oliwy ale niezbyt mocno. Dodajcie pokrojony w plasterki czosnek oraz chilli aby oliwa nabrała ich aromatu, po czym dodajcie krewetki. Jeśli używacie tych wcześniej obgotowanych to nie trzymajcie ich na patelni dłużej niż po 30 sekund z każdej strony. Jeśli używacie surowych to smażcie je do momentu aż zaczną robić się różowe.
Podajcie skropione sokiem z limonki i posypane posiekaną natką pietruszki. Grzanki też są mile widziane:)
Źródło:http://wzaciszudomowejkuchni.blogspot.com/2013/04/krewetki-w-oliwie-z-czosnkiem-i-chilli.html