Na 4 porcjepół pęczka dymki - oczyszczoną dymkę pokroić w krążki (tylko białą część)1 strąk czerwonej papryki - pokroić w drobną kostkę4 gałązki mięty - oberwać listki, drobniutko pokroićsok z 1 cytryny2 łyżki oliwy z oliwek4 soczyste pomarańcze - obrać, skrawając również białą część, pokroić na plasterki1/2 łyżeczki ziaren anyżu - utłuc drobno w moździerzu1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu - utłuc grubo w moździerzusólDressingOliwę wymieszać z sokiem z cytryny, miętą oraz niewielką ilością soli.SałatkaPomarańczę ułożyć dekoracyjnie na talerzu, posypać dymką i papryką. Całość polać sosem.Szczypior od dymek pokroić ukośnie na małe kawałki i posypać sałatkę. Połączyć pieprz z anyżem, posypać sałatkę.Po długiej chorobie mojego najmłodszego szkraba, miło było wyjść.Siedzieć na kocyku i patrzeć jak Piotruś się bawi.Zajadając tą pyszniusią, soczystą i bardzo orzeźwiającą sałatkę :)