Wykonanie

kruche ciasto - kupne lub wykonane według przepisu poniżejulubiony świeżo
starty ser - u mnie
cheddarzioła - u mnie prowansalskie
ostra papryka w proszku

Kruche ciasto wytrawne300 g
mąki200 g
smalcu ( lub
masła)1 łyżeczka
cukru pudru1
jajko2 łyżki
smietany1/2 łyżeczki
soliW przesianej
mące zrobić wgłębienie, wbić
jajko, wlać
śmietanę, wsypać
cukier i
sól. Dodać schłodzony i posiekany
smalec ( lub
masło). Wszystkie składniki posiekać nożem, palcami rozetrzeć grudki, szybko zagnieść ciasto, zawinąć folię i włożyć do lodówki na 30 minut.Po wyjęciu ciasto rozwałkować, na połowie ułożyć
ser, posypać
ziołami,
solą i
pieprzem. Przykryć czystym
ciastem. Docisnąć wałkiem. Pociąć na wąskie paski, każdy skręcić, rozciągając, a następnie zwinąć.

Spiralki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószyć
papryką. Piec ok 15-20 minut w 200°C

Podawać z Waszym ulubionym dipem

Smacznego !Violaautorka pomysłu

You can translate this
page with the translator on top of the
page on the left hand
side.