Wykonanie

6 arkuszy
ciasta filo - każdy arkusz przeciąć na pół7-8
śliwek - podzielić na ćwiartki, usunąć pestki150 g
serka homogenizowanego100 g zmielonych
migdałównektar z agawy2 łyżki
brandy15 g
orzechów laskowych - pokruszyć np w moździerzupuder z truvii lub
cukier puderoliwa z oliwek lub
masło np gheeforma do tary śr 24 cm
Serek,
migdały,
brandy połączyć w misce i osłodzić
nektarem z agawy, kierując się własnym smakiem.6 połówek ciasta posmarować cienką warstwą
oliwy i układać w formie, jeden na drugim, delikatnie obracając względem poprzedniego ( tworząc gwiazdę). Wyłożyć masę
serowo-
migdałową i rozprowadzić. Unieść delikatnie boki, zawinąć do środka, lekko docisnąć do farszu.Następnie posmarować cienką warstwą
oliwy pozostałe arkusze i ułożyć na
serowym spodzie w ten sam sposób co poprzednie kawałki ciasta. Ułożyć
śliwki według uznania, polać każdą ćwiartkę
owocu nektarem. Unieść delikatnie boki ciasta, nie zawijać.

Piec 30 minut w 190 °C z termoobiegiem we wcześniej nagrzanym piekarniku. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać pokruszonymi
orzechami laskowymi.Po wyjęciu odstawić na chwilkę, by
tarta delikatnie przestygła.


Przed podanie posypać pudrem z truviilub
cukrem pudrem



Słodkiego rozkoszowania się smakiem życzy!Violaautorka przepisu