ßßß
6 arkuszy ciasta filo - każdy arkusz przeciąć na pół7-8 śliwek - podzielić na ćwiartki, usunąć pestki150 g serka homogenizowanego100 g zmielonych migdałównektar z agawy2 łyżki brandy15 g orzechów laskowych - pokruszyć np w moździerzupuder z truvii lub cukier puderoliwa z oliwek lub masło np gheeforma do tary śr 24 cmSerek, migdały, brandy połączyć w misce i osłodzić nektarem z agawy, kierując się własnym smakiem.6 połówek ciasta posmarować cienką warstwą oliwy i układać w formie, jeden na drugim, delikatnie obracając względem poprzedniego ( tworząc gwiazdę). Wyłożyć masę serowo-migdałową i rozprowadzić. Unieść delikatnie boki, zawinąć do środka, lekko docisnąć do farszu.Następnie posmarować cienką warstwą oliwy pozostałe arkusze i ułożyć na serowym spodzie w ten sam sposób co poprzednie kawałki ciasta. Ułożyć śliwki według uznania, polać każdą ćwiartkę owocu nektarem. Unieść delikatnie boki ciasta, nie zawijać.
Piec 30 minut w 190 °C z termoobiegiem we wcześniej nagrzanym piekarniku. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać pokruszonymi orzechami laskowymi.Po wyjęciu odstawić na chwilkę, by tarta delikatnie przestygła.
Przed podanie posypać pudrem z truviilub cukrem pudrem


Słodkiego rozkoszowania się smakiem życzy!Violaautorka przepisu