Wykonanie

Na 4 sakiewki6 arkuszy
ciasta filo - każdy arkusz przeciąć na pół8
moreli - przekroić na pół, usunąć pestki (ja swoje obrałam) ewentualnie 4 duże
śliwki - podzielić na ćwiartki, usunąć pestki (nie obierałam)50 g zmielonych
migdałów1 kopiasta łyżka
serka homogenizowanego1 łyżka
brandyok 30 g
nektaru z agawypuder z truvii lub
cukier puderoliwa z oliwek lub
masło np ghee
Serek,
migdały,
brandy oraz
nektar z agawy połączyć w misce. Jeżeli masa będzie za mało słodka, dodać troszkę więcej
nektaru. Na każdą sakiewkę potrzebne będą 3 połówki arkuszu
ciasta filo. Każdą połówkę ciasta smarować cienką warstwą
oliwy i układać jeden na drugim, delikatnie obracając względem poprzedniego ( tworząc gwiazdę). Połówki
morel posmarować farszem, złożyć i ułożyć na środku sakiewki.

lub

Na każdą sakiewkę po 2
morele lub 1
śliwka. Delikatnie unieść boki ciasta, zawinąć dociskając miejsce zawinięcia. Układać na blasze (zwykłej lub do muffinów) wysmarowanej
oliwą lub wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec 20 minut w 190 °C z termoobiegiem we wcześniej nagrzanym piekarniku. Po wyjęciu odstawić na chwilkę, by delikatnie przestygły.

Podawać na ciepło lub na zimno,

posypane pudrem z truvii lub
cukrem pudrem.

Słodkiego zajadania życzy :)Viola