Wykonanie
To marokańskie ciasto, zwane często
ciastek wężowym, ze względu na wygląd jak zwinięty wąż.Ciasto zwykle przygotowuje się z arkuszy ciasta filo/phillo z nadzieniem
migdałowym, ja jednak wypróbowałam wersję z nadzieniem
daktylowym.Jeśli używasz gotowego
ciasta filo jest to bardzo proste w przygotowaniu.Ja robię je sama i jest to naprawdę trudne.Składniki:500 g
daktyli500 g gotowego
ciasta filo1 kostka
masłacukier puderpistacje i
migdałyPrzygotowanie:
Daktyle umieść w durszlaku.Ten umieść w dużym garnku napełnionym na 2 cm
wodą.Przykryj przykrywką, gotuj ok 10 minut do zmięknięcia.Zmiksuj na pastę
daktylową.
Ciasto filo ułóż wzdłuż stolnicy, każdy arkusz dokładnie posmaruj roztopionym
masłem.Zrób węża z pasty daktylowej ;)Zwijaj wokół niej
ciasto filo.Posmaruj
masłem wierzch.Piecz aż będzie lekko złoto brązowe w 180 stopniach.Posyp
cukrem pudrem i posiekanymi
pistacjami i
migdałami :)