ßßß Cookit - przepis na Jabłka zapiekane pod ciastem filo

Jabłka zapiekane pod ciastem filo

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
2 płaty ciasta fillo
1/3 szklanki roztopionego masła
8 suszonych śliwek
5 - 6 łyżek brandy
2 duże jabłka
sok i starta skórka (tylko zielona część) z 1 i 1/2 limonki
2 łyżki brązowego cukru
Dodatki
cukier puder do posypania
słodka śmietanka (może być ubita) do podania
Przygotowanie
Ciasto fillo rozmrozić. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Rozłożyć ciasto fillo na blacie, posmarować masłem. Pozostawić na 15 - 20 minut.
Śliwki przekroić na połówki, włożyć do miseczki, zalać brandy i odstawić na 15 minut.
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić na kawałki. Włożyć do miseczki, wymieszać z sokiem z limonki i startą skórką.
Jabłka wraz z sokiem wyłożyć na dno niedużej, niskiej żaroodpornej formy, dodać śliwki wraz z zalewą i powciskać je w środek jabłek. Posypać brązowym cukrem.
Przykryć luźno folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Poszarpać i porwać na małe kawałki ciasto fillo. Wyjąć jabłka z piekarnika i posypać kawałkami ciasta filo. Posypać cukrem pudrem i wstawić do piekarnika na kolejne 20 minut, tym razem bez przykrycia.
Posypać jeszcze dodatkowym cukrem pudrem i podawać ze słodką śmietanką (może być ubita).
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/ciasto_fillo/zapiekanka_z_jablkami/przepis.html