Składniki2 porcje2 płaty ciasta fillo1/3 szklanki roztopionego masła8 suszonych śliwek5 - 6 łyżek brandy2 duże jabłkasok i starta skórka (tylko zielona część) z 1 i 1/2 limonki2 łyżki brązowego cukruDodatkicukier puder do posypaniasłodka śmietanka (może być ubita) do podaniaPrzygotowanieCiasto fillo rozmrozić. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Rozłożyć ciasto fillo na blacie, posmarować masłem. Pozostawić na 15 - 20 minut.Śliwki przekroić na połówki, włożyć do miseczki, zalać brandy i odstawić na 15 minut.Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić na kawałki. Włożyć do miseczki, wymieszać z sokiem z limonki i startą skórką.Jabłka wraz z sokiem wyłożyć na dno niedużej, niskiej żaroodpornej formy, dodać śliwki wraz z zalewą i powciskać je w środek jabłek. Posypać brązowym cukrem.Przykryć luźno folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut.Poszarpać i porwać na małe kawałki ciasto fillo. Wyjąć jabłka z piekarnika i posypać kawałkami ciasta filo. Posypać cukrem pudrem i wstawić do piekarnika na kolejne 20 minut, tym razem bez przykrycia.Posypać jeszcze dodatkowym cukrem pudrem i podawać ze słodką śmietanką (może być ubita).