Wykonanie
Kolejna odsłona jabłecznika bądź jak kto woli - szarlotki. Tym razem
jabłka występują w towarzystwie
bananów. Pyszny rozpływający się w ustach mus z kawałkami
owoców, do tego porcja
bitej śmietanki i kruchy spód. Połączenie idealne! W sam raz do filiżanki słodkiej
kawy.

Składniki na spód:- 250 g
mąki- 160 g
masła- 1
jajo- 1 łyżka
cukru pudruMasa:- 5 średniej wielkości
jabłek- 2 duże
banany- płaska łyżka
cukru brązowego- ziarenka z jednej
laski wanilii- 2 płaskie łyżki
galaretki cytrynowej- 250-300 ml
śmietanki 38% lub 36%1. Z podanych składników na spód zagniatamy ciasto, schładzamy w lodówce około 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy i przenosimy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Boki tortownicy również oblepiamy
ciastem na wysokość około 1 cm - 1,5 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10 minut. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.2.
Jabłka obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Wrzucamy do garnka, przykrywamy pokrywką, a po chwili kiedy
jabłka puszczą sok prażymy je. Zasypujemy
cukrem, mieszamy i dusimy kilka minut. Pod koniec dodajemy
banany pokrojone w plasterki, ziarenka
wanilii oraz dwie łyżki
galaretki. Mieszamy i dusimy jeszcze chwilę. Ważne jest, żeby nie rozgotować całkowicie
jabłek.

3. Na upieczony spód nakładamy wystudzoną
owocową masę.
Śmietankę ubijamy z dodatkiem
cukru pudru. Nakładamy na masę i schładzamy w lodówce.