Wykonanie
SkładnikiCiasto
migdałowe180 ml puree z
białej fasoli (ok jednej puszki)3
jajka6 łyżek
mleka w proszku odtłuszczonego15
migdałów bez skórek10 tabletek słodziku (10 łyżek fruktozy)1 łyżka
aromatu migdałowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sodyKrem250g
serka homogenizowanego 0% tłuszczu bez
cukru10 tabletek słodziku (opcjonalnie 10 łyżek fruktozy)3
jajkaSzczypta
soliDo posypania1-2 łyżki
kakao odtłuszczonego bez
cukruDo nasączeniaPół szklanki ciepłej
wody2 łyżki
kawy1 łyżeczka
aromatu rumowego (opcjonalnie)PrzygotowanieZ podanych składników przygotowałam dwa desery.Ciasto przygotowałam w dwóch foremkach dwa niskie placki. Składniki tak jak w innych ciastach z
fasoli mieszamy razem i wylewamy do formy.
Migdały posiekałam na bardzo drobno. Piekłam 30 minut na 180 stopni we wcześniej rozgrzanym piekarniku. Po 30 minutach wyłączyłam piekarnik i trzymałam tam ciasto jeszcze 10 minut. Wyjęłam i pozwoliłam im wystygnąć w foremkach. Po ostygnięciu kroimy wzdłuż na dwa płaty - góra, dół.
Krem przygotowujemy łatwo.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli.
Żółtka ucieramy z fruktozą bądź słodzikiem. Do utartych
żółtek dodajemy
serek a
potem delikatnie
białka. Gotowe.
Kawę rozpuszczamy w pół szklanki
wody.DESER NUMER 1Ciasto przygotowujemy w foremce, w której było pieczone. Spód nasączamy
kawą wylewając łyżką kolejne porcje. Nakładamy jak w tiramisu krem i posypujemy
kakao przez sitko. Kładziemy wierzchnią część ciasta. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Ciasto jest bardzo fajne - słodki krem,
kawowy posmak i
kakaowy środek. Tiramisuowate :)DESER NUMER 2To już klasyczne przygotowanie jak w tiramisu. Spód nasączamy wylewając
kawę łyżką - niedużo, około 5-6 łyżek. Następnie kładziemy krem, posypujemy
kakao i kładziemy wierzch ciasta. Ja pokroiłam go ponieważ nie wiedziałam jak bardzo nasiąknie. Nie wiedziałam jak się będzie kroił. Teraz myślę, że to nie było konieczne. Pokroiłabym ale nie na tak niewielkie paski - może w trzy porcje.Zakrywamy kremem i ostawiamy na 4 godziny do lodówki. Przed podaniem posypujemy
kakao.
Deser jest miękki, tak jak tiramisu - nie bardzo słodki i
kawowy. Rozpuszcza się w buzi :)Pragnę przypomnieć, że nie zawiera
cukru, tłuszczu ani
mąki...SMACZNEGO SIOSTRY!