ßßß Cookit - przepis na DIETETYCZNIE O TIRAMISU. Wariacje na temat

DIETETYCZNIE O TIRAMISU. Wariacje na temat

nazwa

Wykonanie

Składniki
Ciasto migdałowe
180 ml puree z białej fasoli (ok jednej puszki)
3 jajka
6 łyżek mleka w proszku odtłuszczonego
15 migdałów bez skórek
10 tabletek słodziku (10 łyżek fruktozy)
1 łyżka aromatu migdałowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Krem
250g serka homogenizowanego 0% tłuszczu bez cukru
10 tabletek słodziku (opcjonalnie 10 łyżek fruktozy)
3 jajka
Szczypta soli
Do posypania
1-2 łyżki kakao odtłuszczonego bez cukru
Do nasączenia
Pół szklanki ciepłej wody
2 łyżki kawy
1 łyżeczka aromatu rumowego (opcjonalnie)
Przygotowanie
Z podanych składników przygotowałam dwa desery.
Ciasto przygotowałam w dwóch foremkach dwa niskie placki. Składniki tak jak w innych ciastach z fasoli mieszamy razem i wylewamy do formy. Migdały posiekałam na bardzo drobno. Piekłam 30 minut na 180 stopni we wcześniej rozgrzanym piekarniku. Po 30 minutach wyłączyłam piekarnik i trzymałam tam ciasto jeszcze 10 minut. Wyjęłam i pozwoliłam im wystygnąć w foremkach. Po ostygnięciu kroimy wzdłuż na dwa płaty - góra, dół.
Krem przygotowujemy łatwo. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z fruktozą bądź słodzikiem. Do utartych żółtek dodajemy serek a potem delikatnie białka. Gotowe.
Kawę rozpuszczamy w pół szklanki wody.
DESER NUMER 1
Ciasto przygotowujemy w foremce, w której było pieczone. Spód nasączamy kawą wylewając łyżką kolejne porcje. Nakładamy jak w tiramisu krem i posypujemy kakao przez sitko. Kładziemy wierzchnią część ciasta. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Ciasto jest bardzo fajne - słodki krem, kawowy posmak i kakaowy środek. Tiramisuowate :)
DESER NUMER 2
To już klasyczne przygotowanie jak w tiramisu. Spód nasączamy wylewając kawę łyżką - niedużo, około 5-6 łyżek. Następnie kładziemy krem, posypujemy kakao i kładziemy wierzch ciasta. Ja pokroiłam go ponieważ nie wiedziałam jak bardzo nasiąknie. Nie wiedziałam jak się będzie kroił. Teraz myślę, że to nie było konieczne. Pokroiłabym ale nie na tak niewielkie paski - może w trzy porcje.
Zakrywamy kremem i ostawiamy na 4 godziny do lodówki. Przed podaniem posypujemy kakao.
Deser jest miękki, tak jak tiramisu - nie bardzo słodki i kawowy. Rozpuszcza się w buzi :)
Pragnę przypomnieć, że nie zawiera cukru, tłuszczu ani mąki...
SMACZNEGO SIOSTRY!
Źródło:http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2011/11/dietetycznie-o-tiramisu-wariacje-na.html