Wykonanie

Składniki1 szklanka
soczewicy suchej (u mnie zielona)1
papryka czerwona20-30 dkg
mięsa drobiowego (u mnie noga
kurczaka)1 łyżeczka
papryki słodkiej1/3 łyżeczki
papryki chili1/8 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/8 łyżeczki
pieprzu białego1/3 łyżeczki
soliPrzygotowanie
Soczewicę namaczamy na noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości w takiej ilości
wody aby ją tylko leciutko zakrywała podczas całego gotowania.
Mięso kroimy w kawałki (ja wzięłam z udka, bo pomyślałam, że nie będzie tak suche jak pierś), solimy, posypujemy
paprykami i smażymy na łyżce
oliwy kilka minut obracając.W garnuszku zagotowujemy szklankę
wody i wrzucamy do niego pokrojoną
paprykę. Wsypujemy gałkę,
sól i
pieprz. Gotujemy
paprykę 5-7 minut. Wrzucamy
kurczaka i gotujemy jeszcze 3 minuty. Na koniec dorzucamy ugotowaną w "krótkiej wodzie"
soczewicę i wszystko zagotowujemy. Podajemy posypane świeżą
natką pietruszki.

Muszę powiedzieć, że to świetne danie jednogarnkowe - proste, sycące i smaczne.Dla fanów
ostrego jedzenia proponuję użyć całą łyżeczkę
chili - będzie super ;)SMACZNEGO SIOSTRY!