Wykonanie

SkładnikiBlat na pizzę może być taki jak TULub z przepisu na
chleb jak TUA ja tym razem wzięłam część blatu pieczonego z:Puszka
czerwonej fasoli przerobionej na purée2 solidne łyżki
jogurtu naturalnego 0% tłuszczu bez
cukru3
jajka1 łyżeczka
przyprawy do pizzy1 łyżeczka
oregano1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sodySos pomidorowy3 miękkie
pomidory obrane ze skórki (mogą być też krojone z puszki)1 ząbek
czosnkuGarść świeżych liści
bazylii1/4 łyżeczki
pieprzu białego1/4 łyżeczki
soliKilka
oliwek zielonych nadziewanychPrzygotowanieBlat robimy mieszając składniki i piekąc w okrągłej foremce przez 30 minut w 180 stopniach.
Pomidory miażdżymy w rondelku, wyciskamy do nich
czosnek, wrzucamy posiekaną
bazylię i
przyprawy i dusimy bez przykrycia aż całkowicie wyparuje płyn.Z gotowego i całkiem ostygniętego blatu wycinamy małe porcje i nakładamy na nie przestudzony
sos pomidorowy. Kładziemy też
oliwki i wrzucamy do rozgrzanego na 250 stopni piekarnika na 10 minut.

Te małe pizze "wchodzą" jak świeże bułeczki!!!SMACZNEGO SIOSTRY!