ßßß Cookit - przepis na SZYBKO I LEKKO czyli Pizzette Presto-Presto

SZYBKO I LEKKO czyli Pizzette Presto-Presto

nazwa

Wykonanie

Składniki
Blat na pizzę może być taki jak TU
Lub z przepisu na chleb jak TU
A ja tym razem wzięłam część blatu pieczonego z:
Puszka czerwonej fasoli przerobionej na purée
2 solidne łyżki jogurtu naturalnego 0% tłuszczu bez cukru
3 jajka
1 łyżeczka przyprawy do pizzy
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Sos pomidorowy
3 miękkie pomidory obrane ze skórki (mogą być też krojone z puszki)
1 ząbek czosnku
Garść świeżych liści bazylii
1/4 łyżeczki pieprzu białego
1/4 łyżeczki soli
Kilka oliwek zielonych nadziewanych
Przygotowanie
Blat robimy mieszając składniki i piekąc w okrągłej foremce przez 30 minut w 180 stopniach.
Pomidory miażdżymy w rondelku, wyciskamy do nich czosnek, wrzucamy posiekaną bazylię i przyprawy i dusimy bez przykrycia aż całkowicie wyparuje płyn.
Z gotowego i całkiem ostygniętego blatu wycinamy małe porcje i nakładamy na nie przestudzony sos pomidorowy. Kładziemy też oliwki i wrzucamy do rozgrzanego na 250 stopni piekarnika na 10 minut.
Te małe pizze "wchodzą" jak świeże bułeczki!!!
SMACZNEGO SIOSTRY!
Źródło:http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2011/10/szybko-i-lekko-czyli-pizzette-presto.html