Wykonanie
Poszczególne gatunki
fasoli bardzo się różnią, ale wszystkie mają bardzo dużą zawartość
białka roślinnego, które z powodzeniem może zastępować zwierzęce. Ponad to
czerwona fasola jest bogata w potas, wapń, fosfor i dobroczynny dla mężczyzn cynk. Zawiera również substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych. Ma jednak tez wady - powoduje wzdęcia i gazy, dlatego powinny jej unikać kobiety w ciąży, karmiące i dzieci.
Fasolka szparagowa jest zdecydowanie bardziej lekkostrawna.
Fasolę należy gotować w tej samej wodzie, w której się moczyła, aby nie tracić cennych wartości odżywczych. Mocz 12 godzin a
potem gotuj do miękkości.Biała
mąka odchodzi do lamusa, a konsumenci są świadomi tego, że jest to produkt nie tylko zupełnie pozbawiony wartości odżywczych, ale również wysoko przetworzony i wysokokaloryczny.Efekt jest taki, że po spożyciu białej
mąki automatycznie wzrasta zapotrzebowanie organizmu na witaminy i
sole mineralne. Zwróćmy uwagę, że biała
mąka to praktycznie wyłącznie wysoki indeks glikemiczny oraz same kalorie.Wiele osób eliminując gluten z diety, zauważa zanik swoich uporczywych dolegliwości takich jak
bóle stawów, nadciśnienie, poziom
cukru we
krwi. A to właśnie może powodować gluten.Wypieki z rośli strączkowych to fantastyczna alternatywa do tradycyjnych wypieków z
mąki.Komentowany tutaj przepis został zamieszczony w moim poradniku„Moja Kuchnia bez
mąki i glutenu”.
W I
serii limitowanych poradników rozprawiam się z produktami, które na pewno nie służą mojemu zdrowiu.W poradniku „Moja Kuchnia bez
mąki i glutenu” jest to gluten.W poradniku "Słodkie ciasta i desery na diecie" jest to
cukier.
Powiem tak - w przypadku mega ochoty na pizzę podczas diety można się tym przepisem śmiało ratować.Jest to zdecydowanie substytut i tak to należy traktować.Pizza jest podobna do prawdziwej z uwagi na to co na niej leży i na cudny zapach
oregano połączony z aromatem
pomidorów.
Daje radę ;)Zapraszam po więcej przepisów!