ßßß Cookit - przepis na PIZZA z fasoli, ale daje radę!

PIZZA z fasoli, ale daje radę!

nazwa

Składniki

Wykonanie

Poszczególne gatunki fasoli bardzo się różnią, ale wszystkie mają bardzo dużą zawartość białka roślinnego, które z powodzeniem może zastępować zwierzęce. Ponad to czerwona fasola jest bogata w potas, wapń, fosfor i dobroczynny dla mężczyzn cynk. Zawiera również substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych. Ma jednak tez wady - powoduje wzdęcia i gazy, dlatego powinny jej unikać kobiety w ciąży, karmiące i dzieci. Fasolka szparagowa jest zdecydowanie bardziej lekkostrawna.
Fasolę należy gotować w tej samej wodzie, w której się moczyła, aby nie tracić cennych wartości odżywczych. Mocz 12 godzin a potem gotuj do miękkości.
Biała mąka odchodzi do lamusa, a konsumenci są świadomi tego, że jest to produkt nie tylko zupełnie pozbawiony wartości odżywczych, ale również wysoko przetworzony i wysokokaloryczny.
Efekt jest taki, że po spożyciu białej mąki automatycznie wzrasta zapotrzebowanie organizmu na witaminy i sole mineralne. Zwróćmy uwagę, że biała mąka to praktycznie wyłącznie wysoki indeks glikemiczny oraz same kalorie.
Wiele osób eliminując gluten z diety, zauważa zanik swoich uporczywych dolegliwości takich jak bóle stawów, nadciśnienie, poziom cukru we krwi. A to właśnie może powodować gluten.
Wypieki z rośli strączkowych to fantastyczna alternatywa do tradycyjnych wypieków z mąki.
Komentowany tutaj przepis został zamieszczony w moim poradniku
„Moja Kuchnia bez mąki i glutenu”.
W I serii limitowanych poradników rozprawiam się z produktami, które na pewno nie służą mojemu zdrowiu.
W poradniku „Moja Kuchnia bez mąki i glutenu” jest to gluten.
W poradniku "Słodkie ciasta i desery na diecie" jest to cukier.
Powiem tak - w przypadku mega ochoty na pizzę podczas diety można się tym przepisem śmiało ratować.
Jest to zdecydowanie substytut i tak to należy traktować.
Pizza jest podobna do prawdziwej z uwagi na to co na niej leży i na cudny zapach oregano połączony z aromatem pomidorów.
Daje radę ;)
Zapraszam po więcej przepisów!
Źródło:http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2013/01/pizza-z-fasoli-ale-daje-rade.html