ßßß Cookit - przepis na faszerowana UCZTA w NAJLEPSZYM WYDANIU

faszerowana UCZTA w NAJLEPSZYM WYDANIU

nazwa

Wykonanie

Zwana krupami i jagłami, otrzymywana z prosa, bezglutenowa, łatwo przyswajalna, bardzo pożywna - kasza jaglana wraca do łask. I bardzo dobrze! Uważam, że jej główną zaletą jest zasadotwórczość, co przy naszej mocno zakwaszającej diecie, jest bardzo pożądane. Kolejna, nie mniejsza zaleta to brak glutenu, dzięki temu możemy ją przygotować osobom z celiakią, alergiami a także niemowlętom jako pierwszy produkt zbożowy. Dodatkowo kasza jaglana to bogactwo składników mineralnych i witamin. Lekkostrawna i odżywcza - zachęcam do jej jedzenia!
Składniki na 6 połówek
Pół kubka kaszy jaglanej
2 czerwone cebule
Duży dzwonek łososia świeżego
3 małe papryki czerwone
Odrobina startego sera
Koperek, pieprz kolorowy w ziarnach
Przygotowanie
Kaszę zalewamy wodą w proporcji 1:2. U mnie wyszło pół kubka kaszy na cały kubas wody. Gotujemy około 15-20 minut. Gdy kasza będzie już ugotowana to staramy się odparować jak najwięcej wilgoci.
Łososia obsypujemy koperkiem i pieprzem i kładziemy na parę na 12-15 minut. Gdy poczujemy charakterystyczny rybny aromat to znak, że ryba jest gotowa. Po kawałku oddzielamy mięso od skórki za pomocą widelca i przekładamy do miski. Cebulkę szatkujemy. Dodajemy też kaszę i koperek. Farsz mieszamy i przekładamy do przeciętych na pół papryk. Nafaszerowane papryki kładziemy do naczynia żaroodpornego (u mnie foremka do tarty) i podlewamy wodą do prawie połowy wysokości papryk. Wstawiamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na 10-15 minut. Wyjmujemy, odlewamy wodę i posypujemy odrobiną sera, który szybko rozpuści się na gorących paprykach.
I gotowe. Najsmaczniejsze i najzdrowsze faszerowane papryki ever!
Nadal chrupiące, ale jednocześnie miękkie.
Pieczone, ale można spokojnie jeść rękoma, bo się nie rozpadają.
Świetne w podróż lub do pracy.
Chcecie jedną czy dwie?
SMACZNEGO SIOSTRY!
Źródło:http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2013/03/faszerowana-uczta-w-najlepszym-wydaniu.html