Wykonanie
Drodzy moi,Dziś przy okazji wypróbowania nowego urządzenia, podejmuję kolejny raz temat mikrofalówek. Wiemy, że są niezdrowe, wiemy że rozbijają
białka czyniąc je dosłownie toksycznymi dla organizmu, ale mimo to odgrzewamy sobie to i owo w mikrofalach.Mnie szokują nowości typu
ciastko z mikrofali - jestem zadziwiona, że w obecnych czasach ktoś nadal sięga po takie wynalazki. Czyli w czasach, gdy dostęp do informacji jest tak łatwy. I w czasach, gdy ta informacja w prosty sposób wskazuje nam pożywienie, które szkodzi naszemu zdrowiu.Ale
wrócę do mojego nowego sprzętu - to multicooker. Opiszę go dokładnie w innym
poście, dziś chciałabym Wam przedstawić przepis na prosty obiad dla dwojga, a przede wszystkim pokazać idealne rozwiązanie dotyczące odgrzewania jedzenia .Masz często jedzenie do odgrzania?Gotujesz na kilka dni, aby nie stać wciąż w kuchni?Twój mąż/żona wraca z pracy później i musi odgrzać posiłek?Jeśli CHCESZ ZMIENIĆ MIKROFALÓWKĘ NA COŚ INNEGO to może własnie znalazłaś rozwiązanie - na co ją zmienić!To właśnie multicooker zastąpi mikrofalówki i choć jest to większa inwestycja, to przy założeniu, że skorzystamy z tego urządzenia również gotując na parze, smażąc czy robiąc zupę - to wydatek ten nam się bardzo opłaci.

Multicooker działa na zasadzie grzejącej płyty, w zamkniętej komorze wytwarza ciepło i choć zasilamy go prądem, to nie mamy tutaj szkodliwych mikrofali. Działa jak parowar, ale możemy też w nim piec! Na pewno opiszę go jeszcze na moim blogu, dziś zapraszam do zapoznania się z tym, jak w łatwy sposób szykuje się w nim obiad dla dwojga.
KURCZAK DUSZONY Z WARZYWAMIPrzepis dla Multicookera Redmond RMC-M4502E-PLSkładniki
Kurczak podzielony na części3
marchewkiPietruszkaPor6
ziemniaków1/2 zielonego
ogórkaNiełuskany
sezam - łyżeczkaUlubiona
mieszanka przypraw plus
zioła prowansalskie (łyżeczka)2 łyżki
oleju200mlPrzygotowanie
Kurczak umyty, podzielony na części może być wcześniej zamarynowany, a na pewno posypany
przyprawami kładziemy do misy multicookera na
olej. Zamykamy multicooker, nastawiamy program "FRY", rodzaj produktu "MEAT" i ustawiamy czas 15 minut.W pewnym momencie multicooker zacznie wsteczne odliczanie, otwieramy go wtedy i przekładamy kilka
razy kurczaka na rozgrzanym tłuszczu. Smażenie sprawi, że
mięso zatrzyma w sobie
soki i nie straci smaku podczas duszenia oraz nie
zrobi się z niego klasyczny "WIÓR".Gdy czas upłynie, wlewamy do głównej misy
wodę, wkładamy
pietruszkę i
pora oraz
zioła. Stawiamy na miskę wkładkę do gotowania na parze i wysypujemy na nią pokrojone
ziemniaki. Zamykamy multicookera i ustawiamy "STEW", 30 minut. Na 5 minutek przed końcem zmieniamy
ziemniaki na
marchew lub dosypujemy
marchewkę do
ziemniaków. Moje były już gotowe dlatego w misce parowaru wylądowała
marchewka pokrojona w spaghetti.

Posiłek jest gotowy, gdy program się zakończy. Ale najlepsze jest to, że możemy w tym momencie użyć przycisku "KEEP WARM" i utrzymać ciepły posiłek nawet przez 24 godziny! Nie zrobiłam tego oczywiście! Posiłek odgrzałam po powrocie ukochanego do domu - trwało to 15 minut i odbyło się bez użycia mikrofali - co dla mnie jest wprost genialne :)
Kurczaka podajemy bez skóry z warzywami. Ja pomijam
ziemniaki, które robię tylko dla mojego faceta.