ßßß
Skoro jesteśmy już przy temacie naleśników, proponujemy też bardziej wyrafinowaną ich wersję. Prosto z USA przenosimy się do Francji na oryginalne crêpes - cieniutkie jak pergamin i bardzo delikatne.W efektownej wersji "Suzette" crêpes są lekko alkoholizowane, więc jest to wersja zdecydowanie niedzielnego śniadania ;-) Efekty specjalne rodem z francuskiej restauracji - podpalanie naleśników na patelni - możemy sobie darować - dajmy odpocząć straży pożarnej.Składniki:50 g roztopionego masła300 g mąki3 jajka3 łyżki cukru pudru2 łyżki oleju słonecznikowego500 ml mlekaOdrobina skórki startej z cytrynyMąkę przesiej do miski, dodaj masło, jajka, cukier puder oraz olej, składniki wymieszaj trzepaczką. Stopniowo dodawaj mleko, ubijając masę na gładkie ciasto. Na koniec dodaj skórkę otartą z cytryny.Naleśniki smaż na patelni lekko posmarowanej olejem.Sos:sok z 2 pomarańczystarta skórka z 1 pomarańczy175g masła75g cukruewentualnie - kieliszek likieru pomarańczowegoDo rondelka wlewamy sok z pomarańczy, startą skórkę z pomarańczy, masło i cukier. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut, do czasu, gdy woda odparuje i płyn będzie miał konsystencję syropu. Na koniec wlewamy likier pomarańczowy i gotujemy jeszcze 5 minut.