Wykonanie
Miał być Świąteczny pasztet a wyszła niespodziewana pieczeń ze
śmietaną,którą otrzymałam od Robico, nową
śmietaną w szklanym słoiczku, 18%, gęstąidealną do mojej pieczeni, którą pachniał cały dom.Dlaczego nie było pasztetu? Za mało
śmietanki bo jeden słoiczek zjedliśmy łyżeczką :)gdyby jednak dodać całe 500g to byłby ale pasztet! delikatny z całą pewnością i kremowy.Koniecznie chciałam go zrobić ale
śmietana była zbyt smakowita :)Za to zajadaliśmy się pieczenią pachnącą, otuloną plastrami
bekonu i mnóstwem świeżego
majeranu.Pieczeń w wykonaniu jest niezwykle prosta i oczywiście polecam zakupienie do niej
mięsa od
szynki i zmieleniu jej bez dodatków zbędnego tłuszczu.
mojego przepisuSkładniki:0,5kg
mięsa zmielonego od
szynki2 całe
jaja250g 18%
śmietany Robico
sól,
pieprz5 gałązek świeżego
majeranku + na wierzch5 gałązek świeżego
tymianu + na wierzchłyżeczkę czubricy
kolorowy pieprz na wierzch250g cienko pokrojonego
bekonu2 kieliszki NapoleonaPrzygotowanie:Do zmielonego
mięsa od
szynki dodać lekko ubite
jajka,
śmietanę oraz
brandy.Dokładnie wymieszać, dodać listki
ziół, doprawić dobrze
przyprawami i na godzinęwstawić do lodówki.W naczyniu do zapiekania rozłożyć plastry
bekonu tak by wystawały poza naczynie.Wyłożyć schłodzone
mięso, przykryć wystającymi plastrami
bekonu, posypać
kolorowym pieprzem,udekorować gałązkami
ziół i zapiekać przez 30 minut w piekarniku nagrzanymdo 170' Podawać na zimno.Smacznego!* Dekoracja z
bekonu pochodzi z miesięcznika "Kuchnia 4/2012"Dodaję do akcji: