ßßß Cookit - przepis na Wielkanocna pieczeń ze śmietaną

Wielkanocna pieczeń ze śmietaną

nazwa

Wykonanie

Miał być Świąteczny pasztet a wyszła niespodziewana pieczeń ze śmietaną,
którą otrzymałam od Robico, nową śmietaną w szklanym słoiczku, 18%, gęstą
idealną do mojej pieczeni, którą pachniał cały dom.
Dlaczego nie było pasztetu? Za mało śmietanki bo jeden słoiczek zjedliśmy łyżeczką :)
gdyby jednak dodać całe 500g to byłby ale pasztet! delikatny z całą pewnością i kremowy.
Koniecznie chciałam go zrobić ale śmietana była zbyt smakowita :)
Za to zajadaliśmy się pieczenią pachnącą, otuloną plastrami bekonu i mnóstwem świeżego majeranu.
Pieczeń w wykonaniu jest niezwykle prosta i oczywiście polecam zakupienie do niej mięsa od szynki i zmieleniu jej bez dodatków zbędnego tłuszczu.
mojego przepisu
Składniki:
0,5kg mięsa zmielonego od szynki
2 całe jaja
250g 18% śmietany Robico
sól, pieprz
5 gałązek świeżego majeranku + na wierzch
5 gałązek świeżego tymianu + na wierzch
łyżeczkę czubricy
kolorowy pieprz na wierzch
250g cienko pokrojonego bekonu
2 kieliszki Napoleona
Przygotowanie:
Do zmielonego mięsa od szynki dodać lekko ubite jajka, śmietanę oraz brandy.
Dokładnie wymieszać, dodać listki ziół, doprawić dobrze przyprawami i na godzinę
wstawić do lodówki.
W naczyniu do zapiekania rozłożyć plastry bekonu tak by wystawały poza naczynie.
Wyłożyć schłodzone mięso, przykryć wystającymi plastrami bekonu, posypać kolorowym pieprzem,
udekorować gałązkami ziół i zapiekać przez 30 minut w piekarniku nagrzanym
do 170' Podawać na zimno.
Smacznego!
* Dekoracja z bekonu pochodzi z miesięcznika "Kuchnia 4/2012"
Dodaję do akcji:
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2012/04/wielkanocna-pieczen-ze-smietana.html