ßßß Cookit - przepis na Crumble jabłkowo śliwkowe na deser

Crumble jabłkowo śliwkowe na deser

nazwa

Wykonanie

Deser, który przygotujemy w zaledwie parę minut, wykonałam go na mące orkiszowej jasnej ze względu na jej orzechową nutę, którą bardzo polubiłam, ostatnio w ogóle lubię orzechy i migdały w ciastach czy potrawach a zaczęło się od tego, że podarowała mi je Gosia, mam ich wiele więc z nich korzystam i raczę się ich niepowtarzalnym smakiem :) A crumble? miałam zrobić już dawno, dawno temu, ciągle gdzieś tam piekę ciasta i robię desery więc dziś zwyczajnie z tego co w domu, ze śliwek, z jabłek , z mąki, która przyjechała z Gdańskich młynów, którą nadal testuje bo trochę jej jest i muszę bardzo podziękować, że mogłam się przekonać o jej smaku bo wiele czytałam dobrych pozytywów na jej temat więc tym, którzy jej nie próbowali gorąco polecam :) A teraz crumble!
przepis własny
Składniki: na 4 porcje
6 dużych czerwonych śliwek
2 jabłka
4 łyżeczki White Rumu ( pomijamy w wersji dla dzieci )
4 łyżeczki rumu kokosowego ( j/w )
50g masła
50g mąki orkiszowej jasnej T630
50g cukru
20g płatków owsianych
4 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:
Śliwki pokroić w plasterki, jabłka w kostkę, rozdzielić do miseczek, do każdej dodać po łyżeczce białego i kokosowego rumu. Jeśli przygotowujemy porcję dla dzieci pomijamy alkohol.
Następnie do miski wkładamy masło pokrojone w kostkę, mąkę orkiszową, cukier i płatki owsiane. Wszystko rozdrabniamy w palcach by powstała kruszonka. Posypujemy wierzch owoców w miseczkach, posypujemy po łyżce płatków migdałowych i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 170' na 15- 20 minut az kruszonka się przyrumieni a owoce puszczą sok. Można oczywiście zmniejszyć temperaturę piekarnika i piec nieco dłużej.
Życzę smacznego :)
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2012/11/crumble-jabkowo-sliwkowe-na-deser.html