Wykonanie
Deser, który przygotujemy w zaledwie parę minut, wykonałam go na
mące orkiszowej jasnej ze względu na jej
orzechową nutę, którą bardzo polubiłam, ostatnio w ogóle lubię
orzechy i
migdały w ciastach czy potrawach a zaczęło się od tego, że podarowała mi je Gosia, mam ich wiele więc z nich korzystam i raczę się ich niepowtarzalnym smakiem :) A crumble? miałam zrobić już dawno, dawno temu, ciągle gdzieś tam piekę ciasta i robię desery więc dziś zwyczajnie z tego co w domu, ze
śliwek, z
jabłek , z
mąki, która przyjechała z Gdańskich młynów, którą nadal testuje bo trochę jej jest i muszę bardzo podziękować, że mogłam się przekonać o jej smaku bo wiele czytałam dobrych pozytywów na jej temat więc tym, którzy jej nie próbowali gorąco polecam :) A teraz crumble!

przepis własnySkładniki: na 4 porcje6 dużych czerwonych
śliwek2
jabłka4 łyżeczki White
Rumu ( pomijamy w wersji dla dzieci )4 łyżeczki
rumu kokosowego ( j/w )50g
masła50g
mąki orkiszowej jasnej T63050g
cukru20g
płatków owsianych4 łyżki
płatków migdałowychPrzygotowanie:
Śliwki pokroić w plasterki,
jabłka w kostkę, rozdzielić do miseczek, do każdej dodać po łyżeczce białego i
kokosowego rumu. Jeśli przygotowujemy porcję dla dzieci pomijamy
alkohol.Następnie do miski wkładamy
masło pokrojone w kostkę,
mąkę orkiszową,
cukier i
płatki owsiane. Wszystko rozdrabniamy w palcach by powstała kruszonka. Posypujemy wierzch
owoców w miseczkach, posypujemy po łyżce
płatków migdałowych i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 170' na 15- 20 minut az kruszonka się przyrumieni a
owoce puszczą sok. Można oczywiście zmniejszyć temperaturę piekarnika i piec nieco dłużej.Życzę smacznego :)