ßßß Cookit - przepis na Groszkowo bazyliowa pasta z ricotty

Groszkowo bazyliowa pasta z ricotty

nazwa

Wykonanie

Groszkowo bazyliowa pasta jest bardzo aromatyczna, polecam ją do pieczywa a nawet jako farsz do ravioli czy pierożków, myślę że fantastycznie by się sprawdziła także jako serek do sushi :) trzeba kiedyś wypróbować :)
przepis własny
Składniki:
250g serka ricotta
200g mrożonego zielonego groszku
duża garść świeżych liści bazylii
1 ząbek czosnku
kiełki groszku do dekoracji
sól,pieprz do smaku
Groszek blanszowałam ok 5 minut, po tym czasie go odcedziłam i przełożyłam do miseczki z lodowatą wodą by przerwać proces gotowania. Gdy groszek ostygł odrobinę odłożyłam do dekoracji,resztę umieściłam w malakserze wraz z bazylią i czosnkiem i zmiksowałam bardzo dokładnie na pulpę. Dodałam zieloną masę do serka ricotty i wymieszała doprawiając do smaku solą i pieprzem. Przełożyłam do słoiczków Wecka i udekorowałam kuleczkami kiełkami groszku, oprószyłam wierzch kolorowym pieprzem.
Smacznego:)
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2014/02/groszkowo-bazyliowa-pasta-z-ricotty.html