Wykonanie
Przepis pochodzi ze strony Bei i właśnie zestawienie
rabarbaru z
truskawkami mnie urzekło. Dlaczego? ponieważ jakiś czas temu robiłam piankę
rabarbarowo truskawkową klik i obłędnie się nią wszyscy zauroczyliśmy!Wreszcie wakacje! wreszcie czas na relaks, rower, może basen...
lody, te domowe i nie, trochę grilla i kuchnia całą parą! bo ostatnio spowolniłam ruchy na blogu. Może uda mi się to nadrobić w najbliższym miesiącu:)) Zapraszam Was na pyszne
lody, nie za słodkie, orzeźwiające i ze świeżych
owoców...co do
rabarbaru to zaliczany jest do warzyw:)
Lody truskawkowo-
rabarbarowe z dodatkiem kwaśnej
śmietany.Autor Bea w kuchniSkładniki: na ok. 1,2 litra
lodów250 g
rabarbaru80 g
cukru (u mnie – jasny trzcinowy, zmielony)50 ml soku z
pomarańczy450 g
truskawekok.100 g
cukru (jak wyżej)1 łyżka
wódki lub kirshu (u mnie Cointreau)1 łyżka
soku z cytrynyotarta skórka z 1
pomarańczy250 g kwaśnej
śmietany250 ml tłustej słodkiej
śmietany (użyłam 25%)(opcjonalnie – również otarta skórka z 1
cytryny lub nieco
wanilii, startej tonki, etc.)
Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić, wymieszać z
cukrem i
sokiem pomarańczowym i ugotować do miękkości. Wystudzić.
Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować, pokroić na plasterki (lub w kostkę), wymieszać z
cukrem,
alkoholem,
sokiem z cytryny i otartą skórką z
pomarańczy i odstawić na ok. godzinę, mieszając od czasu do czasu.Następnie wszystkie składniki zmiksować (
owoce +
śmietana), pozostawiając ewentualnie małe kawałki
truskawek i schłodzić masę w lodówce, najlepiej przez kilka godzin (a nawet przez noc).Przelać masę do maszyny do
lodów, a po skończonym cyklu (postępujemy wedle zaleceń producenta) przełożyć
lody do pojemnika, szczelnie zamknąć i wstawić do zamrażalnika.
Lody można również przygotować bez maszyny, wtedy jednak trzeba regularnie i dokładnie przemieszać mrożącą się masę (mniej więcej co godzinę) by nie utworzyły się kryształki
lodu, niezbyt przyjemne dla podniebienia poczas konsumpcji.Dodaję do akcji